Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


MAE: Toți cetățenii români din Afganistan care au solicitat sprijin au fost evacuați

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 22 august 2021

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat duminică, 22 august, că toți cetățenii români care au cerut să fie evacuați din Kabul se află în siguranță în afara teritoriului afgan. 

Ultimul cetățean român care a solicitat evacuarea din Kabul lucra în capitala Afganistanului pentru un program al Organizației Națiunilor Unite (ONU) și nu a reușit să ajungă vineri, 20 august, la aeroport, pentru a fi evacuat alături de ceilalți 15 români.

Acest cetățean român, care lucra pentru un program ONU și avea dublă cetățenie, a României și a Republicii Moldova, a fost evacuat și ajutat să ajungă în siguranță în Aeroportul internațional din Kabul cu sprijinul partenerilor internaționali, în pofida condițiilor extrem de dificile din teren. Ulterior, acesta a fost preluat pe un zbor până la Islamabad, asigurat de parteneri internaționali”, arată Ministerul de Externe.

Românul a fost preluat de personalul Ambasadei de la Islamabad, capitala Pakistanului.

Celula de criză interinstituțională, prin intermediul Ambasadei României de la Islamabad, se află în contact permanent cu restul cetățenilor români aflați în Afganistan, care nu au solicitat până la acest moment sprijin pentru evacuare”, potrivit sursei citate.

Referitor la cetățenii afgani ce urmează să fie aduși în România din Kabul, MAE a dat asigurări că va continua să caute opțiuni de evacuare a acestora.  Este vorba de mai mulți studenți afgani care fie au primit burse de studiu în țară, fie sunt în cursul derulării programelor de studii, fie au primit aprobare pentru a începe studiile, jurnaliști sau foști colaboratori ai armatei care și-au exprimat dorința de a veni în România.

Context

Avionul Forțelor Aeriene Române care a evacuat 15 cetățeni români și 4 cetățeni bulgari din Kabul a ajuns sâmbătă, 21 august, la Baza Aeriană 90, în jurul orei 13:00.

Aceștia au fost întâmpinați de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ambasadorul Bulgariei la București și mai mulți reprezentanți ai Armatei.

În aeronava pusă la dispoziție de Ministerul Apărării se aflau 14 cetățeni români evacuați în cursul zilei de vineri, 20 august, de la Kabul. Aceștia erau angajați ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan și s-au aflat până vineri dimineață la o bază militară din afara aeroportului.

Cel de-al 15-lea cetățean român a fost preluat de la Islamabad, întrucât el a fost evacuat din Kabul în cursul zilei de joi, 19 august.

Primul cetățean român evacuat în ziua anterioară (n.r. miercuri) a decis să plece deja din Islamabad cu un zbor de linie”, potrivit unui comunicat de presă remis de MAE, sâmbătă.

Pe 13 august, Ministerul Afacerilor Externe a adresat recomandarea cetățenilor români să părăsească de urgență Afganistanul, în condițiile în care la acea dată talibanii ocupaseră aproape cele mai importante orașe și căile de acces către capitala Kabul. Pe 15 august, talibanii au intrat în Kabul iar accesul către aeroport a devenit extrem de dificil, în condițiile în care doar câteva mii de militari americani se mai aflau în această țară.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW