Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


MAE lansează programul anual de burse pentru cetățenii străini din spațiul non-UE pentru anul universitar 2024-2025 / Ce domenii nu sunt incluse în program

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 17 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Ministerul Afacerilor Externe lansează programul anual de burse pentru cetățenii străini din spațiul non-UE pentru anul universitar 2024-2025, conform HG nr. 288/1993 privind școlarizarea în România a cetățenilor din alte țări. Programul vizează consolidarea relațiilor bilaterală cu statele de apartenență ale studenților și promovarea instituțiilor de învățământ superior românești la nivel mondial. Domeniile medicină, medicină dentară și farmacie nu sunt incluse în programul MAE.

Bursele de studiu pentru instituțiile de învățământ superior din România sunt adresate tuturor cetățenilor străini care provin din statele non-UE, cu excepția cetățenilor de origine română, cetățenilor care au o formă de protecție în România, apatrizilor, membrilor corpurilor diplomatice și consulare acreditate (și a personalului administrativ sau tehnic, membrilor de familie aferente) în România, membri ai personalului organizațiilor internaționale reprezentate în România (sau a membrilor de familie) și cetățenilor care au mai beneficiat de bursă din partea statului român.

Pentru anul universitar 2023-2024 au fost depuse peste 50.000 de candidaturi pentru un număr total de 500 de burse.

Procesul de aplicare

Solicitanții își vor alege programul de studiu de interes din toate domeniile, cu excepția domeniilor Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, iar pentru programele de licență și master sunt disponibile doar în limba română. Pentru programele de doctorat, candidații pot opta și pentru programe în limba engleză sau o altă limbă străină de circulație stabilită de școală doctorală.

„Se acordă și un an pregătitor în limba română înainte de înscrierea la programul de studii, pentru cei care nu vorbesc limba română. Documentele necesare includ diplome, foaia matricolă, certificat de naștere și pașaport, CV – toate descrise în procesul de aplicare”, transmite MAE în comunicatul oficial.

Candidații pot aplica prin intermediul platformei online Study in Romania, https://studyinromania.gov.ro/, accesând butonul Apply for MFA Scholarships, sau la adresa https://scholarships.studyinromania.gov.ro/, valabilă doar în limbile engleză și franceză.

Procesul de aplicare este digitalizat integral, prin dezvoltarea de către MAE și cu sprijinul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) din cadrul Ministerului Educației.

Calendarul de înscriere și afișarea rezultatelor

Perioada de înscriere începe pe 16 ianuarie 2024, iar data limită de depunere a dosarelor este 16 martie 2024.

Rezultatele procesului de selecție vor fi anunțate electronic, prin intermediul platformei de aplicare, în jurul datei de 15 iulie 2024.

„Studenţii străini reprezintă o punte de legătură între România şi statele lor de origine şi sunt convinsă că, pe lângă facilitarea formării profesionale a viitoarelor elite intelectuale ale acestora, succesul de care se bucură acest program în ultimii ani, reprezintă şi un model de bună practică în cadrul efortului colectiv de îmbunătăţire a accesului la educaţie la nivel global”, a declarat Janina Sitaru, secretarul de stat pentru relații instituționale.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW