Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


MAE: Între 28-30 noiembrie, Bucureștiul devine capitala diplomației europene și euroatlantice

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 27 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

Bucureștiul va deveni, între 28 și 30 noiembrie, capitala diplomației europene și euroatlantice, grație a două evenimente diplomatice ce vor fi organizate în România pe parcursul săptămânii viitoare, a informat Ministerul de Externe.

Cele două evenimente diplomatice vor fi Reuniunea Liderilor de la Munchen și Reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO.

Cele două evenimente găzduite le București marchează un moment de mare vizibilitate, de concretizare a eforturilor noastre de până acum, dar și de recunoaștere a angajamentului de netăgăduit al României față de securitatea și reziliența regiunii, în termenii cei mai concreți, dar și a contribuțiilor noastre valoroase la procesele de reflecție la nivel euroatlantic”, a transmis ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Reuniunea Liderilor de la München

Reuniunea Liderilor de la München va avea loc luni și marți, 28 și 29 noiembrie, și este co-organizată de Ministerul Afacerilor Externe cu Conferința de Securitate de la München.

La București vor veni peste 75 de participanți la nivel înalt din peste 25 de state, actuali și foști oficiali, experți și analiști renumiți, pentru a „aborda subiecte de interes major de pe agenda regională, europeană și euroatlantică”. Dezbaterile se desfășoară cu ușile închise.

Este pentru prima oară în istoria acestui format când evenimentul are loc în Europa de Sud-Est, această reușită a demersurilor politico-diplomatice ale României venind inclusiv ca o recunoaștere a importanței țării noaste în plan regional, european și euroatlantic”, a transmis Ministerul de Externe.

Concret, pe agenda întâlnirii se află teme relevante pentru securitatea internațională, „cu accente pe evoluțiile din spațiul estic, regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest. Vor mai fi abordate subiecte precum arhitectura europeană de securitate, implementarea noului Concept Strategic al NATO, amenințările hibride, securitatea alimentară sau criza energetică.

Rezultatele dezbaterii vor contribui la agenda discuțiilor Conferinței de Securitate de la München, de anul viitor, din februarie 2023.

Reuniunea miniștrilor de Externe din NATO

Cel mai important eveniment de săptămâna viitoare va fi reuniunea miniștrilor de Externe din NATO, ce se va desfășura la Palatul Parlamentului, între 29 și 30 noiembrie. Este primul eveniment NATO la nivel înalt organizat în România, după Summitul de la București, din 2008.

Totodată, este prima reuniune NATO ce are loc în Europa de Est, de la debutul invaziei ruse în Ucraina, și, totodată, prima reuniune de nivel înalt de la Summitul NATO de la Madrid, din iunie.

La Reuniunea de la București vor participa șefii diplomațiilor din cele 30 de state membre, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ceilalți înalți oficiali politici și militari ai Alianței, dar și miniștrii de Externe din Suedia, Finlanda, Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina.

Discuțiile miniștrilor de externe din statele membre NATO, alături de omologii din statele partenere și invitate, vor avea în vedere măsurile de întărire a apărării și descurajării pe Flancul Estic al NATO în contextul războiului ilegal de agresiune dus de Federația Rusă în Ucraina, sporirea sprijinului aliat pentru Ucraina, combaterea amenințărilor din registrul hibrid, discutarea modalităților pentru gestionarea provocărilor pe termen lung generate de acțiunile Chinei, consolidarea rezilienței comunității euroatlantice, inclusiv în domeniul energetic.

De asemenea, va fi abordată continuarea susținerii pentru creșterea rezilienței Republicii Moldova, Georgiei și Bosniei și Herțegovinei. Totodată, reuniunea va oferi oportunitatea evaluării strategice a provocărilor globale la adresa securității Alianței, ce decurg inclusiv din dependența față de state care nu împărtășesc aceleași valori cu cele aliate”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW