Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


MAE de la Chișinău l-a convocat pe ambasadorul Belarusului după discursul lui Lukașenko

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 19 septembrie 2022 Etichete: ,

Ambasadorul Belarusului în Republica Moldova, Anatoli Kalinin, va fi convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE), după recentele declarații ale președintelui Alexandr Lukașenko, a anunțat luni, 19 septembrie, purtătorul de cuvânt al ministerului, Daniel Vodă.

Diplomatului îi vor fi cerute explicații în acest caz.

„Urmare a declarațiilor făcute recent de liderul belarus referitoare la țara noastră, MAEIE va convoca ambasadorul Belarusului la Chișinău pentru a solicita explicații și pentru a prezenta poziția principială a țării noastre: Cetățenii Republicii Moldova condamnă ferm războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

MAEIE regretă rolul pe care îl are Belarus în promovarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei și pentru promovarea repetată în spațiul public a unor mesaje menite să genereze dezinformare și falsuri.

Republica Moldova și statele partenere acționează de o manieră responsabilă și cu respectarea cu strictețe a normelor de drept internațional”, a transmis Vodă.

Amintim că și ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Bielorusiei în România pentru a i se comunica poziția diplomației române referitoare la declarațiile făcute sâmbătă, 17 septembrie, de Lukașenko.

Context

În cadrul unui eveniment public, Lukașenko a menționat, printre altele, că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei și că și alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate.

„Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei. Ei nu îşi ascund planurile. Contractele au fost deja încheiate pentru anii următori. Adică Ucraina va fi rasă de pe faţa pământului. Şi obiectivul este să slăbească Rusia şi să distrugă Belarus”, a spus el, vorbind la un forum organizat cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, conform Interfax.

În plus, liderul de la Minsk a perorat amenințări la adresa mai multor state, inclusiv România și Republica Moldova.

„America este singura ţară care beneficiază de ceea ce se întâmplă aici: puneţi Europa la locul ei şi eliminaţi concurenţii. Azi Ucraina – mâine va fi Moldova sau Ţările Baltice, Polonia sau România. Statele Unite antrenează un război în Kosovo, încercând să facă presiuni asupra Serbiei, aruncând cărbuni într-un conflict mocnit în Karabakh, tulburând apele din Siria”, a spus el.

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW