Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


MAE, anunț pentru românii care urmează să plece în Austria. Reguli speciale pentru călătoriile pe teritoriul acestui stat

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 8 iulie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, începând de joi, 9 iulie, cetățenii români vor putea călători pe teritoriul Austriei doar dacă au făcut un test pentru coronavirus iar rezultatul este negativ. În caz contrat, toți cei care vor ajunge în Austria vor fi obligați să stea izolați pentru 14 zile.

“În contextul deciziilor autorităților austriece de a impune restricții la intrarea pe teritoriul Republicii Austria pentru cetățenii provenind din România și alte state, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Încă din cursul zilei de ieri, 7 iulie a.c., au fost întreprinse, în regim de urgență, demersuri la nivel de ministru al afacerilor externe pe lângă omologul austriac – ministrul federal pentru Europa, integrare și afaceri externe, Alexander Schallenberg, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene în MAE român pe lângă omologul austriac – ministrul federal austriac pentru UE și Constituție, Karoline Edtstadler, cât și prin intermediul Ambasadei României la Viena și Ambasadei Austriei la București, pentru a solicita decalarea datei de implementare a acestei măsuri, față de intenția inițială de aplicare imediat după momentul anunțului, precum și pentru clarificarea modului de implementare a acestor măsuri”, anunță MAE, printr-un comunicat de presă.

Totodată, partea română a subliniat că „această măsură trebuie să afecteze cât mai puțin contactele directe dintre cele două state, mediul de afaceri și turismul, ținând cont și de proximitatea geografică, dinamica relațiilor bilaterale, inclusiv în domeniul economic, precum și de faptul că Austria reprezintă un stat important de tranzit pentru cetățenii și transportatorii români”.

În prezent Austria este pe lista statelor exceptate de la măsura carantinei. De asemenea, Austria este una din destinațiile pentru care a fost permisă reluarea zborurilor.

Astfel, începând cu data de 9 iulie, ora 0.00, toți cetățenii care călătoresc din România în Austria vor putea trege granița doar dacă prezintă un certificat care să ateste faptul că nu sunt infectați cu coronavirus.

Documentul de test negativ pentru infecția cu COVID-19 (PCR, RT), trebuie să fie în limba engleză sau germană și trebuie să fi fost efectuat cu patru zile de a ajunge în Austria.

Fără acest certificat, cei care vin din România și ajung în Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile.

În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro.

De asemenea, autoritățile austriece au informat că “va exista posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria, în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării”.

De menționat faptul că măsura autoizolării nu se aplică dacă tranzitați această țară sau în cazul transportului de mărfuri.

Partea austriacă a precizat că măsura anunțată are caracter temporar, aceasta urmând a fi revizuită în funcție de evoluțiile epidemiologice.

sursa foto: theflagshop.co.uk

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *