Sunday, May 9, 2021
Jurnalism corect


MAE: Ambasadorul Iranului a fost convocat în legătură cu iranianul care a murit vineri la Bucureşti

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 22 iunie 2020 Etichete: , ,

Ambasadorul Republicii Islamice Iran în România, Morteza Aboutalebi, a fost convocat luni la sediul Ministerului de Externe pentru a discuta despre cazul cetățeanului iranian Gholam Reza Mansouri, care a murit vineri în București, anunță MAE.

Potrivit sursei citate, MAE a transmis șefului misiunii diplomatice iraniene la București că speța cetățeanului iranian face obiectul unei anchete în desfășurare, urmând ca rezultatul acesteia să fie comunicat părții iraniene pe canale oficiale, imediat după finalizare, transmite Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

„În acest context, MAE român a exprimat surprinderea față de comunicatul de presă emis de MAE iranian la 21 iunie a.c. (duminică, n.r.), precum și față de declarațiile unor oficiali de la Teheran cu privire la elemente care fac obiectul anchetei în curs menționate”, se mai menționează în comunicat.

Totodată, MAE a evidențiat deschiderea constantă a autorităților române de a răspunde solicitărilor autorităților iraniene cu privire la cazul cetățeanului iranian amintit anterior.

Context

Un bărbat iranian care era cazat la un hotel din București a căzut de la balcon. Incidentul a fost reclamat la 112 de către recepția unității de cazare, cercetările fiind preluate de Biroul Morți Supecte și Ucideri din Culpă din cadrul Serviciului Omoruri.

„Astăzi, la ora 14:30, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a fost sesizată prin apel pe 112, de către recepția unui hotel, cu privire la faptul că un bărbat, ce era cazat într-o camera, a căzut de la un etaj superior, decedând. Cercetările sunt continuate de polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București pentru stabilirea împrejurărilor prin care s-a produs evenimentul. Cercetările au fost preluate de Biroul Morți Supecte și Ucideri din Culpă din cadrul Serviciului Omoruri‘. Din primele verificări, s-a stabilit că persoana în cauză, un bărbat, în vârstă de 52 de ani, cetățean străin se afla sub control judiciar la Secția 1 Poliție, pentru infracțiuni ce ar fi fost săvârșite pe teritoriul altei țari”, anunță Poliția Capitalei.

Este vorba despre Gholem Reza Mansouri. Acesta a fost dat în urmărire internațională prin Interpol de regimul de la Teheran, sub acuzația de corupție și fraudare a 500.000 de euro.

Mai mult, militanții pentru drepturile omului din Germania, acolo unde iranianul fugise pentru a se refugia, îl acuză pe acesta de torturarea și încarcerarea ziariștilor independenți. Mansouri este acuzat că, în timp ce activa ca judecător în Iran, a trimis după gratii pe baza unor dovezi contrafăcute jurnaliști independenți și mai mulți critici la adresa puterii.

Pe baza mandatului de urmărire prin Interpol Mansouri a fost arestat de poliția din România pe 12 iunie, fiind eliberat și ulterior plasat sub control judiciar printr-o decizie a Curții de Apel București.

Următoarea înfățișare a lui Gholam Reza Mansouri în fața magistraților români urma să aibă loc pe 10 iulie.

Cazul lui Mansouri este destul de complex. Potrivit surselor Europei Libere, acesta este deopotrivă acuzat de fraudă de un regim în care oamenii riscă să fie executați sau supuși torturii, iar, de pe altă parte, activitatea lui Mansouri de judecător, potrivit acuzațiilor venite din partea asociației Reporteri Fără Frontiere, a însemnat condamnarea unor jurnaliști critici la adresa regimului dictatorial, jurnaliști care au promovat libertatea și democrația.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW