Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina: Părăsiți imediat țara!

By Vîrban Robert , in Fara categorie , at 22 februarie 2022

Ministerul Afacerilor Externe a decis luni, 21 februarie, ridicarea la maxim a nivelului de alertă pentru Ucraina și îi sfătuiește pe români să părăsească țara „imediat”. 

Decizia survine pe fondul escaladării tensiunilor la granițele Ucrainei dar și a deciziei președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, de a recunoaște „independența” republicilor separatiste Donețk și Lugansk.

„În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le solicită cu insistență cetățenilor români să nu se deplaseze în această țară, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat. Totodată, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, în Peninsula Crimeea, precum și în zona de frontieră din nordul și nord-estul  Ucrainei, reamintind cetățenilor români că situația de securitate din aceste zone s-a agravat accentuat.

De asemenea, MAE sfătuiește cetățenii români să rămână vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să fie în măsură să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă”, a transmis MAE prin intermediul unui comunicat de presă.

Comunitate românească numeroasă în Ucraina

Comunitatea românească ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineană şi rusă, dacă nu ar fi divizată artificial între români (151.000 persoane) şi „moldoveni” (258.600 persoane), conform datelor Ministerului Afacerilor Externe.

Repartiţia numerică a etnicilor români pe zone şi localităţi: în regiunea Cernăuţi – 181.780 de românofoni, în regiunea Transcarpatia – 32.152 de etnici români; trăiesc, în principal, în raioanele Teaciv şi Rahiv. În regiunea Odesa, la ultimul recensământ al populaţiei, s-au declarat români 724 de persoane, iar 123.751 – moldoveni. Alte regiuni locuite în mod compact de români: Kirovograd, Nikolaev, Herson, Ananiev, Balta.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *