Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


MAE: 835 de secții de votare în diaspora, la alegerile prezidențiale/În 2014 au fost de 3 ori mai puține

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 22 octombrie 2019 Etichete: , ,

Ministerul de Externe a anunțat, marți, că, la alegerile prezidențiale din luna noiembrie, românii din străinătate vor putea vota în 835 de secții. Țările cu cele mai multe secții de vot sunt Spania, Italia, Germania și Marea Britanie, unde se află și cei mai mulți români. Numai în Spania sunt 143, față de 50 la alegerile trecute. 

„Organizarea celor 835 de secții de votare din străinătate reprezintă rezultatul eforturilor susținute și al implicării tuturor șefilor de misiuni și a personalului Corpului Diplomatic și Consular aflat în coordonarea acestora. Subliniem că buna funcționare a unui număr record de secții de votare în afara țării, în condițiile desfășurării votului pe parcursul a trei zile, pentru fiecare dintre cele două tururi de scrutin, implică atât o coordonare strânsă între instituțiile partenere (Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicații Speciale), cât și cooperarea cu formațiunile politice care vor nominaliza reprezentanți în birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate și cu comunitățile de români din străinătate”, transmite MAE, într-un comunicat de presă.

Instituția precizează care sunt țările cu cele mai multe secții de votare, printre care: „ Spania (143, față de 50 organizate la alegerile europarlamentare), Italia (142, față de 76 organizate la alegerile europarlamentare), Germania (80, față de 25 organizate la alegerile europarlamentare), Marea Britanie (72, față de 29 organizate la alegerile europarlamentare), Franța (50, față de 17 organizate la alegerile europarlamentare), SUA (38, față de 31 organizate la alegerile europarlamentare), Republica Moldova (37, față de 36 organizate la alegerile europarlamentare), Olanda (25, față de 4 organizate la alegerile europarlamentare), Belgia (23, față de 8 organizate la alegerile europarlamentare), Irlanda (16, față de 5 organizate la alegerile europarlamentare), Danemarca (12, față de 7 organizate la alegerile europarlamentare), Austria (17, față de 9 organizate la alegerile europarlamentare), Grecia (11, față de 4 organizate la alegerile europarlamentare), Portugalia (9, față de 5 organizate la alegerile europarlamentare), Elveția (8, față de 4 organizate la alegerile europarlamentare)”.

În țările din Uniuniea Europeană vor fi organizate 639 de secții de votare.

Totodată, MAE susține că, pe lângă secțiile de votare din teatrele de operațiuni din Afganistan, va fi înființată o secție de votare și în Mali, pentru ca și militarii români care participă la misiunile ONU să își exercite dreptul de vot.

MAE reaminteşte că la alegerile prezidenţiale din anul 2014 au fost organizate în străinătate 294 de secţii de votare, la alegerile parlamentare din anul 2016 – 417 de secţii de votare, iar la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai au fost organizate 441 de secţii de votare.

Procesul de votare în străinătate se desfăşoară pe parcursul a trei zile: 8, 9 şi 10 noiembrie, pentru primul tur de scrutin şi 22, 23 şi 24 noiembrie, pentru al doilea tur de scrutin.

Foto: cvlpress.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW