Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


MAE: 14 cetățeni români din Kabul sunt pregătiți de evacuare

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 20 august 2021

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat vineri, 20 august, că 14 cetățeni români au fost transferați în incinta Aeroportului internațional din Kabul și că sunt pregătiți să fie evacuați din Afganistan pe cale aeriană.

Grupul format din cei 14 cetățeni români va putea fi evacuat cu aeronava militară română ce staționează la Islamabad, capitala Pakistanului, arată MAE.

Ministerul de Externe a precizat că cei 14 cetățeni români erau angajați ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan și că s-au aflat până vineri dimineață la o bază militară din afara aeroportului.

Au fost transferați în incinta aeroportului în urma unor demersuri extrem de complexe și dificile realizate încă de la începutul săptămânii în curs de către autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale, în coordonare cu și cu sprijinul unor parteneri internaționali ai României și în cooperare cu compania angajatoare”, potrivit MAE.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că, în acest moment, un singur cetățean român din Kabul își mai dorește să fie evacuat. Este vorba de o persoană care lucrează pentru un program al Organizației Națiunilor Unite.

Vom vedea care sunt şansele pentru ca acest al cincisprezecelea cetăţean român să poată să ajungă în aeroport. S-a încercat aducerea sa cu un convoi al ONU. O să vedem care sunt astăzi perspectivele. De asemenea, după cum am mai anunțat, facem demersuri și pentru aducerea unor cetățeni afgani, foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan”, a declarat Bogdan Aurescu, vineri, la Antena 3.

Printre cetățenii afgani care ar trebui să fie preluați de nava Forțelor Aeriene și aduși în România, se numără și mai mulți studenți afgani care fie au primit burse de studiu în țară, fie sunt în cursul derulării programelor de studii, fie au primit aprobare pentru a începe studiile.

„Există situații în care o parte dintre ei au spus că vor să fie evacuaţi, dar ulterior, din diverse motive, nu au reușit. Este exemplul, de pildă, al unui student care se îndrepta spre aeroport și care a nimerit într-o situație de luptă și a abandonat acest proiect, un alt student ai cărui părinți au fost răniți în aceste zile și care, deşi dorea să fie evacuat, a renunțat. Prin urmare, este complicat acum să spunem exact câţi vor fi evacuați, pentru că totul depinde de condițiile de securitate și de posibilitățile reale de a ajunge la aeroport și de a intra în incinta aeroportului”, a explicat ministrul de Externe.

Joi, 19 august, aeronava aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a evacuat din Kabul un singur cetățean român, dar și trei cetățeni ai unor state europene/aliate: un cetățean bulgar, unul britanic și unul american.

Pe 13 august, Ministerul Afacerilor Externe a adresat recomandarea cetățenilor români să părăsească de urgență Afganistanul, în condițiile în care la acea dată talibanii ocupaseră aproape cele mai importante orașe și căile de acces către capitala Kabul. Pe 15 august, talibanii au intrat în Kabul iar accesul către aeroport a devenit extrem de dificil, în condițiile în care doar câteva mii de militari americani se mai aflau în această țară.

Sursă foto: MAE

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW