Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


Mădălina Scarlat, candidat pentru funcția de adjunct în DNA: Modificările legilor justiției ne-au afectat puternic / Nu sunt adepta să facem dosare la televizor

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie , at 30 ianuarie 2020 Etichete: ,

Mădălina Scarlat a fost admisă la interviul pentru funcția de adjunct al procuror-șef al DNA și susține, joi, interviul în fața comisiei Ministerului Justiției.

În aprilie 2019, Mădălina Scarlat a fost delegată în funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), funcţie rămasă vacantă după demisia lui Marius Iacob.

Pe 3 iulie anul trecut, Mădălina Scarlat a fost numită în funcţia de procuror-şef al Secţiei judiciare penale din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Mădălina Scarlat vorbește de punctele slabe din DNA

În opinia procuroarei, punctele slabe pentru DNA le reprezintă scăderea numărului de cauze soluționate prin rechizitoriu și creșterea semnificativă a numărului achitărilor.

„În opinia mea, punctele slabe sunt scăderea numărului de cauze soluționate prin rechizitoriu. Vorbim de creșterea semnificativă a numărului achitărilor, lucru care s-a întâmplat în ultimii 3 ani și scăderea numărului de cauze soluționate prin rechizitoriu.

Despre achitări se vorbește foarte des de toată lumea. Procentele nu sunt importante. Din punctul meu de vedere abordarea CSM nu e relevantă. Numărul pe anul 2018 a fost de 202. Pe 2019 e comparabil. Din acestea, peste 70 au fost ca urmare a dezincriminării. Iată că dacă scădem numărul, ele nu mai sunt atât de multe, dar sunt sufieciente ca să ridice semne de întrebare. Din toamna lui 2018 mă ocup de achitări la modul serios. (…)Nu mi se pare corect ca toți procurorii să cară în spate aceste achitări pentru că unii nu au niciuna. Eu am de gând să tratez lucrurileindividual. (…)Eu zic că în ultimii ani calitatea actului de urmărire penală și întocmirea rechizitoriilor s-au îmbunătățit”, a declarat Mădălina Scarlat, în cadrul interviului.

„Modificările legilor justiției ne-au afectat puternic”

Mădălina Scarlat a afirmat în interviul său că atât lipsa de personal cât și modificările din ultimii ani asupra legilor justiției, au afectat profund activitatea procurorilor DNA.

„Lipsa de personal, aceste modificări ale legilor justiției, pe noi ne-au afectat puternic. Și condițiile de muncă au devenit mai grele. Nu pot să spun că nu s-a muncit. 200 și ceva de rechizitorii se fac cu trudă la DNA. Ar fi incorect față de colegii care au stat până la 4 dimineața, care și-au petrecut acolo sâmbete duminici, că nu au muncit. Pentru că s-a muncit”, a afirmat procuroarea.

Printre vulnerabilitățile din sistem, Mădălina Scarlat a mai amintit „tendința mass-media de a influența mediul judiciar, modificările legislative extrem de numeroase, acte normative, decizii ale CCR, decizii obligatorii pronunțate de Înalta Curte”.

„Personal, nu aveam în vedere un dialog cu presa”

Mădălina Scarlat spune că, în ceea ce privește comunciarea dintre mass-media și DNA, că ar trebui să aibă „niște limite”.

„S-au văzut mereu rezultate foarte bune când a existat comunicare directă. (…) Eu personal nu aveam în vedere un dialog cu presă, dar între instituție și jurnaliști da. Interesul DNA este foarte mare. Chiar dacă ne place sau nu ne place, trebuie să răspundem la întrebările opiniei publice. Trebuie să reparăm sau să ajustăm atunci când informațiile nu sunt corecte. Acest lucru se întâmplă des. Dacă nu ar exista acest dialog nu am avea posibilitatea să ne spunem părerea. Eu cred că actul de justiției se face în biroul procurorului și în sala de judecată. Nu sunt adepta să facem dosare la televizor. Pot fi de acord că trebuie să existe un dialog, dar trebuie să existe niște limite”, consideră Mădălina Scarlat.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW