Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


Luxul aerului condiționat în mijloacele de transport în comun din București

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 iunie 2022

Municipiul București se află sub atenționare ANM cu cod galben de caniculă. Prin urmare, aerul condiționat s-a transformat o necesitate, mai ales când vorbim despre transportul public în comun. În pofida progreselor înregistrate în ultimii ani la acest capitol, civilizația rămâne un termen destul de îndepărtat, iar datele transmise de Societatea de Transport București la solicitarea Mainnews.ro, deși coafate, nu fac decât să confirme ceea ce călătorii observă zilnic. 

Teoretic toate autobuzele sunt dotate cu aer condiționat. Vorbim despre 500 de autobuze Mercedes Citaro tip Euro 4, 400 de autobuze marca Otokar și 130 de autobuze Mercedes Citaro Hybrid, toate prevăzute din fabricație cu instalație de aer condiționat. Lor li se adaugă alte 150 de autobuze Mercedes Euro 3 cărora STB le-a instalat aer condiționat.

Pe hârtie, datele arată bine. Numai că, în afară de cele 530 de autobuze Otokar și Mercedes Citaro Hybrid, achiziționate de administrația Firea, pe restul funcționarea aerului condiționat nu este chiar o certitudine. În multe situații acesta nu face față din cauza lipsei de freon sau pur și simplu este defect.

90% dintre tramvaie nu au aer condiționat

Mult mai rea este situația la tramvaie. Dintre cele 267 de tramvaie aflate în parcul circulant al STB,  doar 25 sunt dotate cu instalație de aer condiționat, montat printr-un program de modernizare.

Situația s-ar putea însă îmbunătății în următorii ani. Primăria Capitalei are încheiat un contract cu Astra Vagoane pentru achiziția a 100 de tramvaie noi, care vor fi dotate cu aer condiționat. Primul astfel de vehicul a fost livrat luna trecută și se află în probe. Conform înțelegerii, producătorul arădean ar trebui să livreze lunar câte patru tramvaie.

Potrivit STB, dintre cele 151 de troleibuze aflate în parcul circulant, 95 sunt dotate cu aer condiționat. Este vorba de troleibuzele Irisbus Citelis, cumpărate în perioada 2006 – 2007.

Când ar trebui pornită instalația?

Au fost multe situații în perioada verii, unele dintre acestea chiar degenerând, când călătorii i-au apostrofat pe șoferi sau vatmani pentru faptul că nu pornesc instalația de aer condiționat. Chestiunea este reglementată intern de STB. Conform regulamentului, în sezonul cald, când temperatura este mai mare de 24°C conducătorul de vehicul are obligația să pună și să mențină în funcțiune instalația de aer condiționat pentru salonul de călători, iar la vehiculele fără aer condiționat, când nu plouă, geamurile laterale și trapele din plafon se vor deschide parțial.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW