Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


Luni începe testarea pe bază de salivă a elevilor. În 24 de școli din Capitală profesorii vor administra testele

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 5 decembrie 2021

24 de unități școlare din Capitală au ales să administreze testele pe bază de salivă elevilor, a precizat pentru Main News Larisa Gojnete, inspector școlar pentru comunicare instituțională la Inspectoratul Școlar al Municipiul București (ISMB).

„În București, potrivit ultimei centralizări, avem 24 de unități școlare care au decis să facă testare în unitate. Dintre aceste 24 de unități, 4 sunt de stat, sunt școli speciale, iar celelalte sunt private. Aceasta este ultima centralizare pe care o am de la școli”, a declarat pentru Main News Larisa Gojnete.

Testele pe bază de salivă vor fi administrate de profesori elevilor începând de luni, 6 decembrie, potrivit sursei citate. Întârzierea este cauzată de minivacanța de 1 Decembrie.

Având în vedere că 29 și 30 noiembrie și 1 decembrie au fost zile libere, elevii nu au mai primit testele în ziua de joi (3 decembrie), așa cum afirmase anterior ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Testele au venit pe 25 (noimebrie, joi – n.red.) seara o tranșă și pe 26 (noiembrie, vineri – n.red.) la prânz, chiar înainte de zilele libere. Pe 26 au ajuns în școli și, pentru că au fost zilele libere, și nu au mai putut să fie date copiilor, au fost distribuite joi și vineri (2 și 3 decembrie – n.red.) și am stabilit, pentru ca ele să fie administrate cât de cât uniform, ca prima zi de testare să fie totuși luni (6 decembrie – n.red.), chiar dacă s-a mai întârziat puțin.

Ar fi fost din punctul nostru de vedere mai puțin bine dacă făceau 3 școli joi și 10 școli vineri,  restul luniTestarea începe luni dimineață”, a adăugat Larisa Gojnete pentru Main News.

Testele pe bază de salivă au ajuns în unitățile de învățământ la finalul lunii noiembrie. Sorin Cîmpeanu a anunțat anterior că școlile vor decide dacă au condițiile necesare pentru a testa elevii înaintea orelor de curs sau dacă această sarcină le revine părinților, decizia fiind luată de Consiliul de Administrație al unităților școlare.

În școlile în care testarea va fi făcută de personalul didactic, este nevoie ca părinții să își dea acordul pentru ca minorul să fie testat.

Elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid continuă activitatea didactică în regim online şi poate relua cursurile cu prezenţă fizică doar după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.

Cei care nu prezintă acest rezultat vor relua cursurile cu prezenţă fizică abia după 14 zile de la data rezultatului pozitiv obţinut la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.

Ce se întâmplă după rezultatul pozitiv la un test pe bază de salivă, potrivit ordinului comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii care reglementează utilizarea acestor teste:

„a. persoanele responsabile din cadrul unităţii de învăţământ vor realiza testarea preşcolarilor/elevilor în conformitate cu Instrucţiunea Ministerului Sănătăţii nr. CAZ/4216/19.11.2021 şi vor putea fi instruite de echipe de voluntari formate din medici, studenţi la facultăţile de medicină, asistenţi medicali şi alte categorii de personal cu competenţe în domeniul medical, sub coordonarea DSP/DSPMB;

b. persoanele responsabile din cadrul unităţii de învăţământ se vor informa corespunzător în ceea ce priveşte procedura aplicabilă colectării testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deşeuri medicale cu potenţial infecţios. În situaţia colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităţilor de învăţământ, acestea se vor arunca în coşuri de gunoi prevăzute cu capac şi pedală prevăzute cu sac de gunoi, şi vor fi colectate şi eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale. Întreaga procedură va fi încheiată cu dezinfecţia corectă a mâinilor;

c. în cazul preşcolarilor/elevilor cu rezultat pozitiv la un test rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă în unitatea de învăţământ, se aplică prevederile pct. 4. Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19;

d. în cazul preşcolarilor/elevilor cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă la domiciliu, părinţii/reprezentanţii legali au obligaţia de a comunica în scris sau electronic, unităţii de învăţământ, respectiv persoanei responsabile desemnate conform art. 11 rezultatul testului;

e. unitatea de învăţământ raportează DSP/DSPMB cazurile cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivăîn vederea asigurarii testarii lor prin test certificat antigen rapid sau RT-PCR;

f. unitatea de învăţământ păstrează evidenţa preşcolarilor/elevilor testaţi pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă”.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW