Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Luni începe etapa de autorecenzare din cadrul Recensământului populației și locuințelor 2021

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 13 martie 2022

Prefectura Capitalei anunță că luni, 14 martie, începe etapa de autorecenzare din cadrul Recensământului populației și locuințelor 2021. Autorecenzarea poate fi făcută de populație în perioada 14 martie – 15 mai 2022, fiind realizată pentru prima oară în România exclusiv online, conform unui comunicat de presă al Prefecturii.

„Orice persoană cu reședința obișnuită în România (locul în care o persoană și-a petrecut în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase, în ultimele 12 luni sau are intenția de a petrece această perioadă pentru cel puțin 12 luni), indiferent de cetățenie, are posibilitatea să utilizeze:

 • autorecenzarea online(folosind orice dispozitiv electronic cu acces la internet) sau
 • autorecenzarea online asistată (ARA),sub îndrumarea unor recenzori în locațiile special amenajate puse la dispoziție de către primăriile de sector și afișate pe site-urile acestora.

Persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului: ora “0” din data de 1 Decembrie 2021”, conform sursei citate.

Pașii care trebuie urmați

Prefectura Capitalei precizează cei 3 pași care trebuie urmați:

 1. completarea formularului de pre-înregistrare (accesând „platforma de autorecenzare” de pe site-ul www.recensamantromania.ro),de către persoana desemnată din partea fiecărei gospodării, cu date despre componența acesteia, a CNP-urilor membrilor, a adresei/adreselor de email la care se vor primi link-urile de accesare a chestionarelor aferente fiecărei persoane din gospodărie.
 2. completarea chestionarelor aferente fiecărei persoane din gospodărie și transmiterea acestora în baza de date de recensământ prin apăsarea butonului „Finalizare”.
 3. verificarea autorecenzării de către fiecare persoană în parte(accesând „verificarea auto-recenzării” de pe site-ul www.recensamantromania.ro), pe baza CNP-ului. Pentru completarea corectă a chestionarului de recensământ se generează automat „dovada autorecenzării”.

Pentru mai multe informații, Prefectura îndeamnă accesarea acestui site.

Unul dintre avantajele autorecenzării este o zi liberă plătită pentru persoanele care lucrează. Alte avantaje sunt:

 • completarea online, facilă, de oriunde și oricând, fiecare persoană putând să își gestioneze timpul și confortul completării chestionarului de recensământ;
 • persoanele nu mai sunt vizitate acasă de recenzori, întrucât datele pot fi furnizate de o singură persoană (de regulă, capul gospodăriei) pentru toți membrii gospodăriei;
 • protecție și siguranță pentru membrii gospodăriei;

Context

Începând cu 1 februarie 2022, a început recensământul populației și locuințelor, prin desfășurarea primei etape, cea de preluare a datelor din surse administrative și de creare și populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date.

Recensământul populației și locuințelor se desfășoară în trei etape:

– 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi popularea bazei de
date RPL2021;
– 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare;
– 16 mai – 17 iulie 2022: Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).

Cetățenii nu trebuie să se teacă că datele lor personale vor fi folosite cu alte scopuri. Acestea vor fi anonimizate imediat după intrarea în sistem, conform Regulamentului european de protecție a datelor cu caracter personal.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW