Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Luminița Odobescu a discutat cu Antony Blinken despre încălcarea teritoriului României de către Federația Rusă

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 13 septembrie 2024

Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a discutat vineri cu secretarul de stat Antony Blinken despre situația de securitate regionalǎ, inclusiv încălcarea spațiului aerian al României în urma atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene. De asemenea, a fost abordată și atacarea de către Federația Rusă în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră a unei nave comerciale ucrainene care transporta cereale.

„Ministrul afacerilor externe a salutat sprijinul și solidaritatea SUA și Aliaților cu România și a subliniat importanța menținerii evoluțiilor din Marea Neagră și din regiune în atenția constantă a NATO. A salutat reiterarea, de către omologul american, a angajamentului SUA de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat. A arătat că Aliații trebuie să implementeze toate angajamentele asumate în vederea asigurării securității spațiului euro-atlantic, în general, și în regiunea Mării Negre în special”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

De cealaltă parte, Departamentul de Stat al SUA a transmis un comunicat în care insistă asupra donării de către România a unui sistem de apărare PATRIOT către Ucraina.

„Secretarul de stat, Antony J. Blinken a discutat, astăzi, cu ministrul român de externe, Luminița Odobescu, cu privire la donarea de către România a unui sistem strategic de apărare aeriană PATRIOT către Ucraina. Secretarul de stat Blinken i-a mulțumit ministrului Odobescu pentru îndeplinirea angajamentului României și pentru asumarea rolului de lider în apărarea securității regionale. El a subliniat sprijinul continuu al Statelor Unite pentru Ucraina și pentru eliberarea acesteia de sub agresiunea Rusiei”, a transmis Departamentul de Stat.

Legea a fost aprobată săptămâna trecută de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis. Pe acest subiect a discutat joi și ministrul apărării, Angel Tîlvăr, cu omologul său ucrainean, Rusten Umerov.

Rușii încalcă teritoriul României. Autorităție nu fac nimic

Un grup de drone de atac Shahed rusești a violat în noaptea de sâmbătă spre duminică spațiul aerian al României. Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au fost ridicate de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene.

Potrivit Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, una dintre drone a ajuns până în zona Sabangia, o localitate aflată pe malul lacului Razim, la peste 30 km de frontiera cu țara vecină. Luni, cu ajutorul Serviciului Român de Informații, Armata a găsit resturile unei drone rusești în apropiere de localitatea Periprava din județul Tulcea.

Rușii nu s-au oprit însă aici. Joi, o navă aflată sub pavilion ucrainean, care transporta cereale, a fost lovită de o rachetă rusească în Zona Economică Exclusivă a României, la aproximativ 55 de km de localitatea Sf. Gheorghe.

În tot acest timp, politicienii încearcă să minimalizeze pericolul. Premierul Marcel Ciolacu a transmis, în ciuda oricărei logici, că aceste proiectile pătruse pe teritoriul României nu îi pun în pericol pe cetățeni, în timp ce președintele Klaus Iohannis nu a avut niciun declarație publică legată de acest subiect. Șeful statului a convocat în cele din urmă o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în care vor fi discutate „implicațiile pentru România ale războiului din Ucraina”. Întrevederea va avea loc joi, 19 septembrie, la Palatul Cotroceni.

Comentarii