Lukașenko cere identificarea resurselor de pământuri rare în Belarus: „Este numărul unu astăzi”

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a cerut experților să investigheze potențialele zăcăminte de pământuri rare din țară, subliniind importanța acestor resurse pentru viitorul economic și strategic al națiunii. Solicitarea sa vine pe fondul unui interes global sporit pentru aceste minerale esențiale, după ce SUA și Ucraina au încercat să încheie un acord pe această temă, relatează Euronews.
Lukașenko i-a ordonat viceprim-ministrului Iuri Șuleiko să accelereze explorările geologice, susținând că Belarus trebuie să își valorifice mai bine resursele naturale. „Este subiectul numărul unu astăzi”, a declarat liderul de la Minsk, referindu-se la importanța pământurilor rare, folosite în industrii de vârf precum energia verde și tehnologia avansată. „Nu sunt prea multe. Poate că avem la fel de multe ca și ceilalți”, a adăugat el. Pe lângă acestea, Lukașenko a cerut și intensificarea căutărilor pentru petrol și gaze, insistând că Belarus trebuie să își evalueze complet resursele subterane.
Elementele din categoria pământurilor rare, printre care titanul și litiul, sunt esențiale în producția de electronice, vehicule electrice și alte tehnologii moderne. Dominanța Chinei în acest sector a determinat Statele Unite să caute surse alternative, iar președintele american Donald Trump a încercat recent să încheie un parteneriat cu Ucraina în schimbul continuării sprijinului militar american.
Vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, săptămâna trecută, ar fi trebuit să se încheie cu semnarea acestui acord, dar discuțiile au fost tensionate, iar o dispută cu Trump a blocat negocierile. Ulterior, administrația americană a suspendat sprijinul militar pentru Ucraina, sperând să determine Kievul să accepte un compromis diplomatic cu Moscova.
Zelenski a anunțat marți că este dispus să colaboreze cu administrația Trump în vederea unei înțelegeri cu Rusia și că este pregătit să finalizeze acordul privind mineralele.
În acest context geopolitic complicat, Belarus rămâne un aliat fidel al Rusiei. Lukașenko, aflat de decenii la conducerea țării, a permis în 2022 ca teritoriul său să fie folosit de armata rusă pentru lansarea invaziei asupra Ucrainei, război care a intrat acum în al patrulea an.
foto: X