Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


Ludovic Orban, vizită de lucru la Institutul Cantacuzino: Capacitatea de testare este 500 de teste pe zi / Încercăm să găsim o formulă prin care să distribuim gratuit măști de protecție

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 23 aprilie 2020 Etichete: ,

Premierul Ludovic Orban se află, joi, într-o vizită de lucru la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, acolo unde se fac zilnic între 200 si 300 teste pentru depistarea cazurilor de coronavirus.

Şeful Guvernului este însoţit de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

“Am efectuat o vizită la Cantacuzino pentru a vedea situația. Ne-am pus la curent cu situația. În privința laboratorului unde se fac testări, are o capacitate de 500 de teste pe zi care poate fi crescută. Am vizitat laboratorul de bio-securitate care este funcțional. Există mai multe proiecte: reluarea producției vaccinului antigripal. (…)Este în curs de pregătire un nou produs. Un imuno-modulator care reglează nivelul de anticorpi din organism. Este un proiect care va fi finanțat din fonduri europene. Apreciez activitatea care se desfășoară aici, apreciez activitatea noului manager, care a fost numit practic de când a izbucnit epidemia. Am încredere că echipa are capacitatea să refacă institutul Cantacuzino  ”, a declarat premierul.

Întrebări și răspunsuri

Până la cât ar putea crește în perioada următoare capacitatea de teste?

Până la 1000 de teste pe zi.

Ați vorbit despre reluarea producției vaccinului antigripal? Se pune problema și pentru un vaccin împotriva coronavirus?

În cadrul laboratorului se vor putea efectua cercetări și privitor la acest virus, dar nu vă pot da un răspuns care e capacitatea efectivă, dar se vor face cercetări cu siguranță.

Președintele a anunțat ieri că după 15 mai vom purta măști obligatorii, ca producție cum stăm? Vom avea suficiente măști pentru toată populația? Dar pentru cei cu venituri foarte mici?

Cu siguranță am discutat aceasta chestiune. Purtarea măștii în spatii închise este foarte utilă fiindcă împiedică transmiterea de particule. Știți ca preocuparea noastră a fost sa susținem producătorii romani care sa introducă în fabricație astfel de masti chirurgicale, avem deja instalate utilaje noi care au o capacitate semnificativă de producție. Facem o inventariere. (…) Vom incerca sa asiguram capacitatea deplina. Pentru persoanele vulnerabile care sunt sub incidenta alegerii privind venitul minim garantat vom încerca să găsim o formula prin care sa distribuim aceste masti nu contracost.

Pana la data de 15 mai va trebui sa producem cantități semnificative de măști, de asemenea, sa reușim achiziționarea de măști suplimentare de la furnizori externi. UNIFARM are deja cantități considerabile. La ora actuala stam mult mai bine. Obligativitatea de a purta măști va naște un consum zilnic mai mare decât cantitățile pe care le avem în momentul de fata.

Ce prevede planul de repornire al economiei și care sunt pașii pentru revenirea la o viață normală?

Suntem în curs de elaborare a acestui plan, analizăm toate sectoarele afectate, stabilim un mecanism de evaluare a fiecărei măsuri, a ridicării restricției pentru fiecare măsură care a fost impusă, care e riscul epidemiologic, care este impactul economic al ridicării unei restricții. Vom anunța ridicarea restricțiilor cu mult timp înainte.

În ce stadiu este aplicația de monitorizare pentru cei în carantină și izolare?

Aici trebuie să vă spun că exista o dezbatere foarte serioasă în societatea românească privitoare la utilizarea de aplicații și dacă vor exista nu vor fi decât aplicații pe care să și le instaleze cetățeanul dacă dorește el. Ne îndreptam spre finalul starii de urgenta, urmează să se facă analize privitoare la contextul eidemiologic si vom vedea dacă mai este necesar. Repet, si daca vor exista astfel de aplicații ele nu vor fi folosite decat cu acordul expres al cetățeanului.

Va exista un certificat care să le dea dreptul la vacanțe? Pentru cei infectați?

Nu am luat o decizie. Orice decizie pe care o ia România trebuie privită în contextul european, datorita libertatii de circulatie a persoanelor, orice se intampla intr-o tara europeana trbuie sa afecteze o alta tara europeana. Trebuie să vedem ce fac celelalte tari europene. Exista un document care a fost elaborat de ce privind masurile de revenire la normalitate, trebuie un dialog permanent la nivel european si noi vom lua masurile in acest context.

sursa foto : Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW