Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ludovic Orban susține că i s-a cerut demiterea lui Raed Arafat: Sistemul este construit astfel încât să depindă de el

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 14 noiembrie 2021

Ludovic Orban a declarat duminică, 14 noiembrie, că mai mulți liberali, printre care și președintele Klaus Iohannis, i-ar fi spus, atunci când ocupa funcția de prim-ministru, să îl demită pe Raed Arafat din fruntea Departamentului pentru Situații de Urgență. Fostul premier susține că sistemul de urgențe din România a fost construit astfel încât să depindă de Arafat.

Ştiam la data respectivă că dacă l-aş fi schimbat pe Arafat şi mi-ar fi apărut o situaţie de urgenţă, sistemul nu ar fi funcţionat. Pentru că a repune în funcţiune sistemul fără Arafat, sistemul este construit astfel încât să depindă de Arafat. Repunerea în funcţiune a sistemului, de fapt reconstrucţia sistemului fără Arafat, ar fi durat 3-4-6 luni de zile”, a declarat Ludovic Orban, duminică, citat de News.

Fostul prim-ministru a precizat că, dacă Raed Arafat ar fi fost demis de la conducerea DSU la începutul pandemiei, sistemul de urgențe ar fi fost grav afectat.

Imaginaţi-vă că dacă îl schimbam pe Arafat, dacă îl demiteam pe Arafat şi ne prindea pandemia fără Arafat, ar fi fost foarte complicată repunerea în funcţiune şi mai ales capacitatea de a avea reacţie rapidă a întregului sistem(…)Dacă nu erau Unităţile de Primiri Urgenţe în stadiu de pregătire şi de funcţionalitate maximă, aşa cum erau şi cum au fost puse al punct de Arafat, noi am fi făcut faţă cu mult mai mare greutate”, a explicat fostul premier.

Orban susține că mai mulți liberali i-ar fi cerut să îl demită pe Raed Arafat, întrucât această decizie este în atribuțiile premierului, și a precizat că președintele Klaus Iohannis ar fi fost de acord cu acest lucru.

Nu am avut o discuţie foarte aprofundată pe tema asta. A existat o discuţie în care a existat un soi de acord, nu neapărat o cerere, că poate fi schimbat Arafat”, a precizat Orban, despre discuția pe care a purtat-o cu președintele Klaus Iohannis pe această temă, la care a participat și fostul ministru de Interne, Marcel Vela.

Raed Arafat este șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI încă de la înființare, din anul 2014.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *