Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Ludovic Orban susține că Florin Cîțu nu mai poate fi propus prim-ministru, dacă e demis prin moțiune / Augustin Zegrean: Interdicție Constituțională nu există

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 28 septembrie 2021

Ludovic Orban susține că, dacă premierul Florin Cîțu va fi demis prin moțiune de cenzură, președintele Klaus Iohannis va încălca Constituția în momentul în care îl va propune pentru un nou mandat. Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a precizat, pentru Main News, că președintele nu are nicio interdicție constituțională în acest sens. 

În strategia de provocare a alegerilor anticipate, dacă vă aduceţi aminte, după ce căzut Guvernul pe care l-am condus, când ne-am angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, preşedintele Iohannis m-a desemnat tot pe mine. Şi atunci PSD a atacat la Curtea Constituţională şi CCR a decis, fără nicio legătură cu litera şi spiritul Constituţiei, că nu poate fi desemnat ca premier un prim-ministru care a căzut în urma unei moţiuni de cenzură”, a declarat Ludovic Orban, luni, la Parlament, citat de News.ro.

Contactat de Main News, Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a explicat că Decizia CCR invocată de Ludovic Orban făcea referire la obligația președintelui de a scoate țara din criză politică.

Este o decizie a Curții Constituționale, Decizia 85/2020, când a fost demis Guvernul Orban prin moțiune de cenzură și președintele l-a propus din nou pe Orban, atunci Curtea a spus că președintele e obligat să facă o propunere care să treacă, nu una despre care știe că nu trece. Interdicție Constituțională nu există(…)Curtea a avut în vedere că președintele trebuie să facă o propunere constructivă, care să scoată țara din criză, nu să adâncească criza prin numirea aceleiași persoane, despre care știe că nu poate fi votată”, a declarat Augustin Zegrean, pentru Main News.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul liberalilor pentru USR PLUS: Dacă votează moțiunea, nu vom mai negocia cu ei

 Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW