Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Ludovic Orban, premierul demis al României: Nu m-a surprins moțiunea de cenzură / Fie ajungem la anticipate, fie apelăm la o ordonanță de urgență pentru alegerile locale în 2 tururi / Liberalii nu vor vota învestirea Guvernului

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 5 februarie 2020 Etichete: , ,

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL a fost adoptată, miercuri, în Parlament, cu 261 de voturi „pentru” și 139 de voturi „împotrivă”. Ludovic Orban, premierul demis al României spune că nu a fost surprins de rezultatul votului.

„Nu m-a surprins moțiunea. E vorba de adoptarea unor măsuri care să întărească democrația, cum este asumarea răspunderii pentru alegerile în două tururi. Se coalizează forțele care sunt împotriva întăririi democrației. Se vede cine a votat. PSD-ul condus de Ponta și UDMR”, a spus Ludovic Orban, la Digi24.

Premierul demis al României a explicat care este motivul pentru care Guvernul PNL a decis să-și asume răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi și de ce nu a optat pentru o ordonanță de urgență.

„Lumea s-a întrebat de ce am ales varianta angajării răspunderii și nu o ordonanță de urgență. Este foarte complicat să dai o ordonanță pe această lege. PNL a înaintat un proiect de lege de alegerea primarilor în două tururi de 3 ani de zile. De 3 ania cest parlament nu a dezbătut și nu a adoptat acest proiect de act normativ.

Ultima jmecherie a PSD-ului a fost pe 23 decembrie, când dimineață au fost convocate birourile permanente reunite și ca să nu intre în plenul Camerei, după ce a existat o înțelegere care configurase un număr de voturi, BPR-ul care e majoritar PSD a decis să trimită toate proiectele legislative cu caracter electoral, inclusiv al nostru, la așa zisa comisie de cod electoral care-și încheiase activitatea pe 19 decembrie”, a afirmat Ludovic Orban.

Ludovic Orban spune că dacă Guvernul PNL va fi iarăși învestit, nu exclude o ordonanță de urgență pentru proiectul de lege referitor la alegerea primarilor în două tururi.

„În funcție de cum evoluează lucrurile. Deznodământul ține de președintele României. În funcție de deciziile sale se poate ajunge la anticipate și Klaus Iohannis a spus foarte clar că acesta este obiectivul lui. (…)S-a văzut care sunt opțiunile politice ale românilor. Fie ajungem la anticipate, fie, în ultimă instanță, vom apela și la o ordonanță de urgență (n.r. pentru alegerile locale în 2 tururi)”, a mai adăugat fostul premier.

Întrebat ce s-a întâmplat cu majoritatea care a votat pentru învestirea Guvernului Ludovic Orban, premierul demis a spus: “Nu s-a evaporat. S-au mutat 30 de voturi. Voturile UDMR. Este o minciună gogonată (n.r. că liberalii au votat moțiunea). Nouă ne ies calculele perfect. Cine face afirmații că un liberal a votat moțiunea minte cu nerușinare. Liberalii au votat la vedere. Este un vot care nu ne iese, e adevărat. Dar sunt convins că nu e din PNL”

În cee ace privește înțelegerea dintre UDMR și PNL, Orban a spus:  “E adevărat că în înțelegerea pe care am avut-o cu cei de la UDMR am spus că susținem adoptarea sistemului electoral pe calea dezbaterii parlamentare și că nu vom da ordonanțe. Nu am dat ordonanță, am ales calea angajării răspunderii, dar cei de la UDMR s-au considerat dezlegați de obligații și au votat moțiunea pentru că nu sunt de accord cu alegerea primarilor în două tururi. UDMR pierde cam 14-15 primari pe socotelile lor dacă s-ar introduce legea” .

Întrebat dacă a fost prevăzut deznodământul votului din Parlament de astăzi, președintele PNL a spus că da.

Ce s-a întâmplat astăzi a fost prevăzut. Întotdeauna când iei decizii, declanșezi acțiuni, trebuie să prevezi toate variantele posibile și să stabilești care este reacția și continuarea acțiunilor tale. Ei(n.r. social-democrații) aveau 2 variante. Ori să accepte alegerea primarilor în 2 tururi sau să creeze cadrul pentru declanșarea alegerilor anticipate”, a mai adăugat Orban.

Președintele PNL a mai anunțat că nu vor vota învestirea Guvernului, astfel încât să se ajungă la declanșarea alegerilor anticipate.

„Pentru a favoriza obiectivul alegerilor anticipate este nevoie de căderea succesivă a două guverne. Parlamentarii PNL nu vor vota învestirea a două guverne succesive doar din acest motiv, pentru a ajunge la anticipate. Cei care se bucurau azi că a picat Guvernul Orban nu au înțeles că vom ajunge la anticipate și jumătate dintre ei nu vor mai fi în următorul Legislativ”, afirmă liberalul.

 

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW