Wednesday, May 19, 2021
Jurnalism corect


Ludovic Orban, la inaugurarea Muzeului Național Brătianu: Locul în care s-a făcut istorie pentru România redevine un loc în care oamenii să regăsească istoria

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 mai 2020 Etichete: , , ,

Premierul Ludovic Orban a participat la inaugurarea Muzeului Național Brătianu, deschis la Vila Florica, fosta reședință a familiei Brătianu, în localitatea Ștefănești, județul Argeș. Evenimentul a fost marcat și de aniversarea a 145 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal.

„Am o mare satisfacţie sufletească să pot fi astăzi prezent aici la un moment extrem de important: locul în care Brătieni au luat decizii fundamentale pentru ţară, locul în care au gândit propăşirea naţiunii române, locul de pelerinaj al reprezentanţilor marilor puteri mai ales în ajunul Primului Război Mondial. (…) locul în care s-a făcut istorie pentru România redevine un loc în care oamenii care vin aici să regăsească istoria, să regăsească momente din viaţa publică, dar şi din viaţa privată a marilor noştri înaintaşi care  au pus piatra de temelie pentru România modernă, pentru România mare, pentru România democratică. Vreau ca acest moment să fie un moment de continuitate în zidirea unei Românii puternice,” a declarat premierul Ludovic Orban, citat de News.ro.

Orban a acuzat că în urmă cu un an liberalii au fost împiedicaţi de către „baronii PSD” să intre în vilă.

„De 30 de ani noi, liberalii, am venit aici la Vila Florica să sărbătorim aniversarea datei de înfiinţare a PNL. Anul trecut am păţit un lucru la care nu m-aş fi aşteptat niciodată: baronii PSD din judeţ ne-au interzis să venim la Vila Florica pentru a sărbători aniversarea partidului. Parcă Dumnezeu ne-a oferit această ocazie ca după un an de zile, la aniversarea a 145 de ani să reuşim ca Vila Florica unde organigrama personalului care se ocupa de administrarea Vilei Florica conţinea mai mulţi chelneri decât muzeologi pentru a organiza petrecerile noii nomenclaturi (…) iată că şi prin intermediul unui concurs de împrejurări care a readus în proprietatea statului şi în administrarea Ministerului Culturii dar şi prin intermediul unei activităţi laborioase a unor oameni entuziaşti (..)iată că putem să dăm românilor un loc în care să se întâlnească cu istoria,” a mai afirmat premierul.

Domeniul Florica – format din conac, fermă, capelă, cramă, gară şi chiar un observator astronomic, toate amplasate în mijlocul unui vast parc, înconjurat de podgoriile de la Ştefăneşti- este opera primilor doi Brătieni, Ion şi Ionel, tată şi fiu, care – fiind pasionaţi constructori, în special ultimul – au transformat o cochetă casă de administraţie a moşiei într-o somptuoasă reşedinţă boierească, în care s-au luat importante decizii privind istoria noastră.

Locuinţa este atestată documentar în 1829 şi era compusă din patru încăperi vechi dintre care: camera boierului, a celui ce se ocupa de vie şi camera turcească cu linul pentru scurgerea vinului în pivniţă. Se spune că ar fi aparţinut lui Constantin Brâncoveanu, „care ştia unde pune banul”. Acesta a cumpărat moşii pe dealurile de la Valea mare şi aici se adăposteau toamna când veneau la sărbătoarea culesului viilor. În jurul anului 1800 s-a construit şi pivniţa de vinuri, boltită, cu arce dublouri. Deasupra ei existau holul şi cele patru odăi.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW