Sunday, November 28, 2021
Jurnalism corect


Ludovic Orban își va depune demisia la premier, nu la Camera Deputaților. Ce spune Florin Cîțu

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 26 septembrie 2021 Etichete: ,

Fostul șef al PNL Ludovic Orban a explicat duminică, 26 septembrie, că își va depune demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților la premierul Florin Cîțu, pentru ca acesta să o depună la Camera Deputaților când consideră oportun.

„Sunt un om de onoare, sunt un om de cuvânt. Am spus că-mi dau demisia luni dimineață, la ora 9. Președintele PNL va avea demisia mea la dispoziție, cu posibilitatea de a o înainta când consideră (…) Dacă o depun la Camera Deputaților (demisia – n.red.), luni, marți sau miercuri se fac alegeri. Ca urmare a crizei politice, există riscul major ca PNL să piardă poziția de șef al Camerei Deputaților. Funcția trebuie să rămână unui deputat PNL.

Demisia este un act unilateral. Decizia mea este irevocabilă, dar sunt membru al PNL și nu vreau să creez șansa să fie ales Ciolacu președintele Camerei Deputaților sau un alt pesedist care va candida. Dacă se fac alegeri în Camera Deputaților, PNL nu are nicio garanție că poate ține președinția Camerei”, a explicat duminică, 26 septembrie, Ludovic Orban.

„Demisia este dată. Nu mai există cale de întoarcere. O să rămân în funcție până se formează o majoritate parlamentară care să împiedice alegerea în fruntea Camerei Deputaților a unui pesedist”, a adăugat fostul șef al formațiunii.

Ce va face Cîțu

Premierul Florin Cîțu a refuzat duminică, 26 septembrie, să spună ce va face în momentul în care primește demisia lui Ludovic Orban.

„Puteți să mă întrebați mâine, după ce primesc demisia. Întâi să avem actul respectiv și vorbim după (…) Putem să avem discuția asta când avem un act. Momentan avem doar o declarație”, a declarat Florin Cîțu duminică, 26 septembrie.

Sâmbătă, 25 septembrie, după ce a fost ales președinte al PNL, Florin Cîțu declara despre demisia lui Ludovic Orban că „nu la mine trebuie să-și dea demisia, ci la Camera Deputaților, nu are legătură cu Guvernul”.

Cîțu a mai spus sâmbătă că președinția Camerei Deputaților „rămâne la PNL” și că deocamdată va fi numit un interimar.

Context

După înfrângerea suferită sâmbătă, 25 septembrie, în cadrul alegerilor pentru conducerea PNL, Ludovic Orban și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Totodată, el a afirmat că nu mai există un parteneriat între el și președintele Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI SURSE Orban i-a cerut explicații lui Cîțu după ce premierul l-a amenințat din cauza declarației legate de Iohannis

„Îl felicit pe Florin Cîțu pentru alegerea în funcția de președinte al Partidului Național Liberal. Voi rămâne consecvent și îmi voi păstra convingerile pentru apărarea valorile liberale. Voi continua să acționez, ca până acum, liberal. Îmi voi prezenta, luni, demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat”, a afirmat Ludovic Orban.

Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal, după victoria obținută sâmbătă, 25 septembrie, în fața lui Ludovic Orban. Florin Cîțu a obținut puțin peste 60% dintre voturi, iar Ludovic Orban peste 39%.

Congresul PNL a avut loc la Romexpo, unde au participat 5.000 de delegați.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW