Thursday, April 25, 2024
Jurnalism corect


Ludovic Orban, despre ajutorul acordat cetățenilor din Republica Moldova: Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 6 mai 2020 Etichete: ,

Premierul Ludovic Orban, prezent la plecarea camioanelor cu ajutoare sanitare pentru Republica Moldova, a declarat că acest gest reprezintă o normalitate în contextul relațiilor speciale dintre cele două maluri ale Prutului. Totodată, premierul a făcut trimitere la „Podul de Flori”, eveniment istoric cu o încărcătură deosebită, de la care se împlinesc 30 de ani.

„Pe 6 mai 1990, în urma cu 30 de ani a avut loc trecerea libera a frontierei dintre România și fosta URSS, o manifestație cunoscuta sub numele de podul de flori. O manifestație la care au participat peste 1 milion de oameni.

Astăzi, Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetățenii Republicii Moldova pentru sistemul de sănătate de acolo, pentru a putea sa îi ajutăm pe frații noștri de peste Prut, aflați într-o situație dificilă. Am decis să alocat 16,5 milioane de lei pentru a putea acest ajutor importat.

Guvernul României donează 500.000 de măști, 25.000 de combinezoane, medicamente care pot să asigure tratamentul pentru un număr dublu fata de cetățenii din Basarabia care au COVID-19. Sunt 25.000 l de biocide, viziere, ochelari, lucruri care sunt necesare pentru a asigura

Acest gest vine după gestul pe care l-am făcut săptămâna trecută, în care peste 50 de cadre medicale au plecat săptămâna trecută în Republica Moldova.

Este un gest firesc și sper să nu încerce nimeni să îl exploateze politic. Este un gest pentru cetățenii Republicii Moldova, indiferent că sunt români sau de altă etnie.

Deplasarea acestor materiale și echipamente se va face în cursul zilei de astăzi. Cele 20 de camioane vor ajunge la Iași. În cursul zilei de mâine camioanele vor trece Prutul. Este un gest firesc pe care îl facem”, a declarat Ludovic Orban.

30 de ani de la „Podul de Flori”

Un eveniment despre care analiștii autoproclamați pragmatici vor să îi minimizeze importanța s-a întâmplat la 6 mai 1990, fix în urmă cu 30 de ani. La acel moment, pentru prima dată după anexarea ilegală a Basarabiei de Uniunea Sovietică, românii de pe ambele maluri ale Prutului au putut traversa frontiera fără a fi nevoie de documente.

De-a lungul frontierei de 700 km de pe Prut, au fost create opt puncte de trecere: Miorcani – Pererita, Stânca – Costești, Iași – Sculeni, Ungheni – Pod Ungheni, Albița – Leușeni, Fălciu – Țiganca, Oancea – Cahul și Galați – Giurgiulești.

„Podul de Flori” a stârnit o emoție imensă în rândul oamenilor care s-au întâlnit, care după unii observatori ar fi fost în număr de peste un milion. Revenirea în componența României, cel puțin a unei părți din fosta Basarabie, părea doar o chestiune de timp. Cu toate acestea, unirea nu a avut loc. Elitele politice comuniste de pe ambele maluri au știut cum să instrumentalizeze evenimentele care au urmat pentru a-și securiza pozițiile și pentru a împiedica un eveniment cu care Kremlinul nu a putut fi niciodată de acord.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: mainnews.ro/ludovic-orban-guvernul-romaniei-face-un-gest-umanitar-de-solidaritate-pentru-cetatenii-republicii-moldova/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW