Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Ludovic Orban, despre susținătorii lui Florin Cîțu: Nu-l consideră capabil să conducă partidul / Acuzații îndreptate împotriva premierului

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 1 august 2021

Mulți dintre liderii Partidului Național Liberal (PNL) care îl susțin pe Florin Cîțu în lupta internă pentru șefia partidului nu îl cred capabil să conducă formațiunea, a declarat contracandidatul său, Ludovic Orban, duminică, 1 august, la conferința de alegeri a PNL Vrancea.

Actualul președinte al PNL susține că nu s-a așteptat ca Florin Cîțu să se înscrie în lupta pentru șefia partidului.

Dimpotrivă, toate discuțiile pe care le-am avut cu el nu puteau să mă conducă la această concluzie. De asemenea, nu m-am așteptat ca oameni care au fost în echipa de conducere a PNL și au încercat să pună cununa cu lauri pe cap la fiecare victorie a PNL din ultimii 4 ani de zile, acum să spună că președintele nu a avut nicio legătură cu victoriile respective, că președintele nu mai e bun. Eu le-am și spus că aici lucrurile sunt simple: dacă eu nu mai sunt bun înseamnă că nici voi nu mai sunteți buni, iar dacă voi susțineți că voi sunteți buni înseamnă că și eu sunt bun”, a declarat Ludovic Orban, citat de News.ro.

Orban a mai precizat că nu va ceda în fața celor din exteriorul PNL care încearcă să influențeze alegerile interne.

Că exact ca la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz, indiferent câţi vor fi în jurul meu, voi da bătălia până la capăt şi voi da bătălia cu toată forţa pe care o am, voi da bătălia pentru Partidul Naţional Liberal, voi da bătălia pentru România”, a adăugat actualul lider al PNL.

Acuzații îndreptate împotriva echipei lui Cîțu

Unul dintre principalii susținători ai lui Ludovic Orban, președintele PNL Dâmbovița, liderul senatorilor liberali Virgin Guran, acuză echipa lui Florin Cîțu că ar încerca să ademenească anumiți lideri importanți de filiale județene cu funcții sau cu promisiuni de ordin financiar, în schimbul sprijinului acordat la alegerile interne.

Am observat că preşedinţii de filiale sunt abordaţi – fiind preşedinte de filială, cu toate că nu ştiu… spre ruşinea, pe mine nu m-a abordat deloc echipa cealaltă, nu ştiu de ce nu mă vor, sunt convins că ştiu de ce – văd că vin: ”Hai că vă mai dau trei proiecte, cinci, o sută de milioane, două sute, şapte funcţii, dacă nu, se iau trei funcţii. Tot felul de lucruri de genul acesta. Eu vă spun un lucru foarte, foarte clar: eu nu negociez binele partidului şi pentru că nu negociez binele partidului, vă spun că singura soluţie pentru unitate şi pentru rezultate deosebite este preşedintele actual, Ludovic Orban”, a transmis Virgil Guran, duminică, 1 august, la Vrancea, citat de News.

Nu este prima dată când echipa lui Florin Cîțu este acuzată că ar încerca să obțină susținerea unor lideri PNL din teritoriu promițându-le funcții sau bani.

În contextul în care se apropie rectificarea bugetară, anunțată pentru jumătatea lunii august, adversarii politici ai premierului l-au acuzat că aduce primari PNL la Guvern pentru a le promite proiecte finanțate de Executiv în schimbul sprijinului la Congres.

O acuzaţie fără sens şi pe care o resping imediat şi fără niciun fel de dubiu”, comenta Florin Cîțu, pe 14 iulie, adăugând că „mai multă democraţie decât a fost în acest Guvern nu a existat”.

Context

Ludovic Orban și Florin Cîțu se află în plină campanie electorală înainte de Congresul Partidului Național Liberal din 25 septembrie, când liberalii vor fi chemați să își aleagă noul lider pentru următorii 4 ani.

Deși premierul a spus în prima parte a anului că nu a luat o decizie în legătură cu o posibilă candidatură la Congres, pe 30 mai, înainte de ședința Consiliului Național al liberalilor, Florin Cîțu și-a anunțat participarea în lupta pentru șefia partidului, în cadrul unei declarații de presă în care a fost însoțit de mai mulți lideri importanți, printre care Rareș Bogdan, Alina Gorghiu sau Emil Boc.

Ulterior, odată ce fiecare organizație județeană a PNL organiza alegerile interne, numărul celor care au trecut în tabăra premierului a crescut.

Acum, Florin Cîțu este susținut, printre alții, de lideri importanți din teritoriu, precum Alin Nica, președintele interimar al PNL Timiș și președintele Consiliului Județean Timiș, Dan Vîlceanu, liderul PNL Gorj, Alexandru Muraru, președintele PNL Iași, Virgil Popescu, președintele PNL Mehedinți și ministrul Economiei, Ciprian Ciucu, liderul PNL București și edilul Sectorului 6, Raluca Turcan, președintele PNL Sibiu și ministrul Muncii, Florin Roman, vicepreședinte al partidului, Robert Sighiartău, secretarul general al partidului, Lucian Bode, președintele PNL Sălaj și ministrul de Interne sau Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și lider al PNL Bihor.

Ludovic Orban, în schimb, rămâne un nume important în interiorul PNL și are de partea lui lideri precum Ionel Dancă, Adrian Miuţescu, șeful PNL Argeș, Virgil Guran, președintele PNL Dâmbovița, Alexandru Popa, președintele PNL Brăila sau Sebastian Burduja, liderul PNL Sector 1.

De precizat este că numărul delegaților trimiși de fiecare filială la Congresul din 25 august depinde de rezultatele alegerilor locale și parlamentare obținute de fiecare organizație în parte și de numărul total de membri. În acest context, susținerea președinților din filialele județene mari, precum Iași, București sau Bihor, este crucială pentru echipa lui Florin Cîțu.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW