Tuesday, May 18, 2021
Jurnalism corect


Ludovic Orban, despre legea prin care evazioniștii vor putea scăpa de închisoare: Dacă există voință, va fi modificată în Parlament

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 2 aprilie 2021

Ludovic Orban susține că legea prin care persoanele acuzate de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro vor putea scăpa de închisoare poate fi modificată în Parlament, precizând că PNL a votat împotriva adoptării actului normativ. 

Cu siguranţă, PNL a votat împotriva acestei legi. Preşedintele a promulgat-o pentru că acesta este atributul constituţional, nu a stabilit că asta e legea. Şi-a exercitat prerogativele. Dacă va exista o voinţă pentru a modifica această prevedere legală, se va modifica”, a declarat Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, întrebat vineri dacă actul normativ poate fi modificat.

Context

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care persoanele acuzate de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro vor putea scăpa de închisoare.

Pe 17 februarie, Curea Constituțională a respins sesizările formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție, Guvern și Avocatul Poporului cu privire la acest proiect de act normativ.

Actul normativ, criticat de ministrul Finanțelor

„Poziţia Ministerului Finanţelor a fost constantă. Nu am susţinut această lege. Odată cu promulgarea ei, am demarat o analiză să vedem exact care sunt consecinţele şi vom prezenta această analiză, plus o situaţie centralizată cu regimul juridic pe această chestiune din alte ţări. Suntem în contact şi cu Ministerul Justiţiei pentru această analiză. Poziţia noastră a fost constant împotrivă”, a explicat Alexandru Nazare la Digi 24.

Ce prevede legea

Persoanele acuzate de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, infracțiune ce se pedepsește în prezent cu închisoarea, vor scăpa cu o amendă dacă achită integral prejudiciul. Dacă inculpații achită cu 20% în plus față de prejudiciul adus statului, aceștia scapă de orice pedeapsă.

Prevederile legii ar urma să fie aplicate persoanelor acuzate de evaziune fiscală, care pot returna prejudiciul adus statului în timpul urmăririi penale sau în timpul judecății.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW