Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Ludovic Orban, despre decizia CCR de a respinge sesizarea lui Klaus Iohannis: Dacă vine Parlamentul și dă o lege prin care stabilește data alegerilor iunie 2022, ce se întâmplă?

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 30 septembrie 2020 Etichete: , ,

Ludovic Orban consideră că decizia CCR de a respinge sesizarea făcută de Klaus Iohannis și Guvern la Legea ce privește unele măsuri pentru organizarea alegerilor parlamentare este ciudată. Premierul susține că parlamentarii pot amâna la nesfârșit data alegerilor generale. 

Ludovic Orban este de părere că data pe care a propus-o Guvernul, și anume 6 decembrie, a fost aleasă ținând cont de prevederile Constituției, iar decizia CCR de a-i lăsa pe parlamentari să aleagă data alegerilor generale este una ciudată.

„PSD-iștii au declarat public că vor amânarea alegerilor. Noi am stabilit data alegerilor în baza prevederilor Constituției și în baza prevederilor legii aflate în vigoare. Eram obligați să facem lucrul acesta, că astea sunt prevederile legii. Deci ai data de 6 decembrie că trebuie să ții cont de două elemente constituționale: durata mandatului de parlamentar, care e de 4 ani și expiră pe 20 decembrie, și termenul constituțional de maxim 20 de zile de la data alegrilor, în care președintele convoacă Parlamentul nou ales pentru prima ședință de depunere a jurământului. Deci astea sunt prevederile. Mandatele expiră pe 20, noi am stabilit data de 6 decembrie. (…)Decizia CCR care mi se pare la fel de stranie ca multe alte decizii”, a declarat Ludovic Orban, marți seară, la B1TV.

Premierul României consideră că, după decizia CCR, parlamentarii au posibilitatea să amâne la nesfârșit data alegerilor generale.

„În plus, gândiți-vă că parlamentarii nu răspund pentru voturile politice din mandat, deci dacă Paramentul nu poate stabili data alegerilor, că nu vin parlamentarii la cvorum și nu se poate adopta legea, ei nu răspund. Și rămân în funcție. Ce faci?  A acceptat CCR să stabilească ei data alegerilor… Dacă Parlamentul nu poate să stabilească data alegerilor nu ai ce să le faci parlamentarilor. Mi se pare ceva foarte straniu, foarte ciudat. Chiar sunt curios ce se întâmplă. Dacă vine Parlamentul și dă o lege prin care stabilește data alegerilor iunie 2022, ce se întâmplă? În ce situație suntem?”, a adăugat premierul.

CCR a respins sesizarea Președintelui și a Guvernului privind Legea prin care Parlamentul decide data alegerilor parlamentare, pe motiv că ar fi neîntemeiată.

Astfel, Parlamentul are posibilitatea de a decide data alegerilor generale.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW