Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Ludovic Orban a precizat cum vor fi împărțite funcțiile de prefecți în Coaliție: PNL va avea 23, USR-PLUS – 10 și UMDR nominalizează 5

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 12 ianuarie 2021

Ludovic Orban a anunțat, luni seară, că membrii coaliției de Guvernare, formată din PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns la un acord în privința numărului de prefecți și subprefecți ce revine fiecărui partid. PNL va nominaliza 23 de prefecți, USR-PLUS – 10 prefecți și UDMR va propune 5 prefecți. În privința subprefecților, PNL va avea 47, USR-PLUS – 28 și UDMR – 10.

În discuţia care am avut-o cu preşedinţii din cadrul coaliţiei, punctul de vedere aproape comun, care deja e în curs de implementare printr-o reglementare este acela că prefecţii sunt reprezentanţii Guvernului. Dacă sunt reprezentanţii Guvernului, nu trebuie să fie înalţi funcţionari publici, pentru că atâta timp cât sunt reprezentanţii Guvernului, Guvernul îi numeşte fără să aibă nişte constrângeri”, a declarat Ludovic Orban, luni seară, la B1 TV.

Președintele PNL susține că partidele au aplicat principiul reprezentării în funcții publice în funcție de voturile primite de la cetățeni.

Ponderea PNL este în cadrul coaliţiei de 54,8 %, ceva de gestul ăsta, ponderea USR-PLUS e în jur de 33 şi ponderea UDMR în jur de 12 virgulă ceva la sută. Asta e o pondere care este conformă cu voturile exprimate de cetăţeni şi practic girarea funcţiilor publice de reprezentanţii forţelor politice din coaliţie se face pe baza votului dat de cetăţeni. Nu au existat dispute. Sigur, au fost discuţii pe ce poziţii. (…) Este prima discuţie care am avut-o, legată de prefecţi, astăzi. În principiu, e o repartizare conform ponderii, Partidul Naţional Liberal are 23 de prefecţi, nominalizează pentru 23 de prefecţi, USR-PLUS pentru 14 prefecţi, UDMR pentru 5 prefecţi. În privinţa subprefecţilor, noi nominalizăm pentru 47, USR-PLUS – 28, UDMR – 10. S-a discutat o aplicare a ponderilor şi au început discuţiile legate de stabilirea unor criterii astfel încât să fie o distribuie cât mai justă a prefecţilor”, a adăugat președintele PNL.

Șeful Camerei Deputaților a precizat că prefecții și subprefecții nu vor putea ieși din „cadrul guvernamental”.

Din punctul meu de vedere, nu e aşa, un capăt de ţară, pentru că, până la urmă, orice prefect, din orice partid este, trebuie să aplice politica, programul de guvernare în judeţul respectiv. El nu poate să iasă din cadrul guvernamental, nu poate să facă altceva decât s-a angajat Guvernul să facă”, a spus Ludovic Orban.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW