Ludovic Orban a făcut curățenie în Guvern. Rudele și prietenii PSD, eliberați din funcții
Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că a eliberat din funcție circa 40 de secretari de stat numiți de social-democrați și că va reduce numărul acestora din Guvern.
„Astăzi (joi – n.r.) am eliberat din funcție cred că aproape 40 de secretari de stat PSD. Mâine voi continua. Trebuie pregătite deciziile, analizată baza legală și după aia să semnez, de aceea nu pot mai repede. Acestea sunt funcții de demnitate publică. Guvernul PSD a plecat. Toți secretarii de stat PSD, toți președinții, vicepreședinții și în general toată clientela PSD va părăsi guvernarea liberală pentru că noi nu acceptăm să lucrăm cu cei care și-au bătut joc de România în ultimii trei ani de zile. Voi elibera peste tot. Numărul total al secretarilor de stat va fi făcut public în momentul în care adoptăm hotărârile de Guvern de organizare și funcționare a ministerelor. Vom reduce drastic numărul de secretari de stat”, a afirmat Ludovic Orban
Mai exact, 32 de secretari de stat, trei subsecretari și trei consilieri de stat au fost eliberați din funcție, joi:
1). Adrian Ionuț Gâdea- secretar de stat în Ministerul Dezvoltării
Potrivit unor informații din spațiul public, Adrian Ionuț Gâdea a fost omul de bază al fostului lider PSD, Liviu Dragnea. În perioada 2013-2017, Gâdea a fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, funcție preluată de la Dragnea.
De asemenea, acesta a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul Belina, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Potrivit procurorilor, în perioada iunie 2013-septembrie 2013, pe când era președinte al CJ Teleorman, Gâdea a promovat un proiect de hotărâre de consiliu județean privind transferul Insulei Belina și Brațului Pavel în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean de la Apele Române.
2). Alexandru Dănuț Potor- secretar de stat în Ministerul Agriculturii
Alexandru Dănuț Potor a fost implicat într-un scandal care viza numirea unei tinere de 30 de ani ajunsă consilier personal al acestuia, fără să participe la vreun concurs pentru această funcție. Potrivit informațiilor din spațiul public, tânăra era protejata lui Darius Vâlcov, apropiatul lui Liviu Dragnea. Până să fie numită în funcția de consilier al lui Potor, fata a lucrat într-un centru de înfrumusețare, și, de asemenea, a câștigat un concurs de Miss Universe România în anul 2011.
Întrebat de jurnaliștii din Ialomița dacă i-a dat postul prin concurs sau prin atribuire directă, Potor a răspuns:
„Regimul de angajare la nivelul consilierilor este la dispoziţia demnitarului, deci practic nu se face un concurs pentru aşa ceva. A vorbi despre un concurs nu are rost, consilierul este ales de către cel care ocupă funcţia respectivă. Este un om care are capacităţi profesionale ok. E un om tânăr care merită o şansă, un foarte bun vorbitor de limba engleză, pe partea de relaţii internaţionale îşi face treaba corespunzător şi vreau să spun că nu am de ce să mă plâng de omul ăsta.”
3). Gabriela Zoană- secretar de stat, Ministerul Justiției
Gabriela Zoană este o apropiată a liderului PSD, Viorica Dăncilă, și o înlocuitoare a sa în Parlamentul European. Aceasta a intrat în Parlamentul European în anul 2018 în locul Vioricăi Dăncilă, dar nu a mai prins un loc eligibil și în 2019.
Este membru PSD Argeș și, până să ajungă în PE, a fost director general adjunct la Registrul Comerțului. Din 2010, Gabriela Zoană este doctor în Drept la Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti.
4). Dan Dumitrescu- secretar de stat în Ministerul Sănătății
Dan Dumitrescu este fiul administratorului public al Consiliului Județean Teleorman, Mircea Dumitrescu, acuzat în Dosarul „Belina”. Dan Dumitrescu a primit în 2011 un apartament prin donație de la tatăl său, iar primul job l-a avut la 25 de ani, când s-a angajat ca un simplu inginer IT la Volionet SRL.
Dan Dumitrescu este de profesie medic, specializat în chirurgia plastică, estetică și reconstructivă. Acesta a mai ocupat funcția de secretar de stat în Guvernul Grindeanu, însă a fost demis, ulterior fiind numit, din nou, de fostul premier Mihai Tudose.
5). Daniel Savu- secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor
Daniel Savu a fost ofițer SRI până în anul 1999, când a intrat în Partidul Social Democrat și a ajuns președinte al PSD Ploiești. A fost senator de Prahova, membru al Comisiei de control a SRI și un apropiat al lui Sebastian Ghiță, potrivit Rise Project.
Acesta și-a dat demisia din PSD în 2016, dar ulterior a reintrat în partid, la Organizația PSD Sector 4.
Potrivit Rise Project, în 2015, Danie Savu, sprijinit logistic și financiar de omul de afaceri Sebastian Ghiță își negocia cu Vlas Cosma și Mircea Cosma candidatura din 2016 la Primăria din Ploiești. Într-un final, a candidat Savu pe propriile puteri, dar a pierdut alegerile.
6). Mihai Dan Chirică- secretar de stat în Ministerul Apărării
Mihai Dan Chirică este implicat în scandalul din 10 august. La acel moment, acesta era secretar de stat pentru relația cu instituțiile prefectului din cadrul MAI. Chirică este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată.
„Comisarul șef de poliție Chirică Mihai Dan, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, spun.
7) Aurelia Grațiela Drăghici- secretar de stat și Rodica Nassar- secretar de stat în Ministerul Sănătății
Aurelia Grațiela Drăghici a fost dată în judecată chiar de colega sa din Guvernul Dăncilă, Rodica Nassar, secretar de stat în Ministerul Sănătății, pe motiv de „drept la onoare”.
Potrivit jurnaliștilor Europa Liberă, problemele au apărut în momentul în care Aurelia Drăghici ar fi folosit un limbaj deplasat la adresa Rodicăi Nassar, în timpul unei ședințe tensionate a organizației PSD Sector 2, conduse de Nassar. Pe 30 ianuarie 2019 dosarul civil a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 2 din București.
8) Teiu Păunescu- secretar de stat în Ministerul Muncii
Teiu Păunescu controlează proprietatea SC Agromec Găneasa SA, un teren intravilan situat lângă Drumul Național 64, între Slatina și Caracal. Zona a devenit groapă de gunoi și un focar de infecție, deoarece totul a fost lăsat de izbeliște, potrivit Olt-alert.ro.
Terenul și construcția de pe el au aparținut până în 1989 statului, mai exact, erau parte din SMA Găneasa, devenită, după Revoluție, Agromec Găneasa, în care acționariatul căreia a intrat și familia Păunescu, iar în timp a ajuns să controleze pachetul majoritar al societății.
De când a preluat societatea, terenul și imobilul nu au fost verificate de noii proprietari, fiind lăsate în paragină. Deși autoritățile locale au încercat să ia legătura cu omul de afaceri, acesta nu a răspuns.
„I-am făcut nenumărate adrese, să vină să curețe locul și să îl întrețină așa cum trebuie, pentru că arată foarte, foarte urât, fiind și la drumul național și stricând imaginea comunei. Nu s-a făcut, după cum vedeți, nimic. L-a un moment dat am auzit că ar vrea să vândă terenul și ne-am arătat interesați să îl cumpărăm; a zis că, de fapt, a fost o glumă”, a declarat primarul din Brâncoveni, Ion Cheroiu.
Pe de altă parte, Teiu Păunescu susține că s-a făcut curățenie în zona respectivă de nenumărate ori, însă oamenii continuă să arunce acolo gunoaie.
8) Ioan Ștefan Groza- secretar de stat în Ministerul Educației
Groza este medic veterinar și profesor la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca- Facultatea de Medicină Veterinară, coordonator al Disciplinei de Reproducție și Ginecologie.
Potrivit presei locale, acesta a fost implicat într-un scandal atunci când, la o întâlnire a profesorilor de la patru universități pe subiectul îmbunătățirii învățământului superior, organizată din fonduri europene, și-au făcut apariția mai multe animatoare. Groza a declarat că animatoarele ar fi intrat în sală după încheierea dezbaterilor și că ar fi fost vorba despre o „surpriză” din partea conducerii hotelului.
De asemenea, acesta a fost acuzat că a plagiat o lucrare de specialitate, Întrebat despre acest lucru, Groza a spus că nu este nimic adevărat.
„Nu este adevarat ca sunt acuzat de plagiat. Sunt suspiciuni de plagiat, ceea ce este diferit”, afirma Stefan Groza la momentul aparitiei acestor acuzatii.
9) Alexandru Valentin Țachianu
Alexandru Valentin Țachianu este fiul lui Marian Țachianu, deputat de Dâmbovița și primarul din Braniștea.
Alți secretari de stat care au fost eliberați din funcție
Sirma Caraman – secretar de stat, min Dezvoltării
Virgil Alin Chirilă – secretar de stat, min Dezvoltării
Ioan Cristian Șologon – subsecretar de stat, min Dezvoltării
Grigore Gîrjoabă – secretar de stat, min Dezvoltării
Adriana Mihaela Udroiu – subsecretar de stat, min Dezvoltării
Marcel Alexandru Stoica – subsecretar de stat, min Dezvoltării
Cristian Vasile Grasu – secretar de stat, min Sănătății
Tiberius Marius Brădățan – secretar de stat, min Sănătății
Dan Octavian Alexandrescu – secretar de stat, min Sănătății
Ana Maria Bușoniu – secretar de stat, min Fondurilor UE
Radu Gheorghe Antohe – consilier de stat
Marius Adrian Madar – secretar de stat
Oana Geanina Bulai, consilier de stat
Marius Adrian Madar – secretar de stat
Andrei Marius Diamescu – consilier de stat
Elena Solomonesc – secretar de stat, min Muncii
Petru Andea – secretar de stat, min Educației
Dumitru Daniel Botănoiu – secretar de stat, min Agriculturii
Florin Horaţiu Iura – secretar de stat, min Finanțelor
Elena-Oana Iacob – secretar de stat, min Finanțelor
Valentin Tiberiu Mavrodin – secretar de stat, min Finanțelor
Doru-Claudian Frunzulica – secretar de stat, min Apărării
Nicolae Nasta – secretar de stat, min Apărării
Eugen Constantin Uricec – secretar de stat, min Mediului
Ion Cîmpeanu – secretar de stat, min Mediului
Adriana Petcu – secretar de stat, min Apelor
Constantin-Dan Deleanu – secretar de stat, min Apelor
Daniel-Constantin Coroamă – secretar de stat, min Apelor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: mainnews.ro/ludovic-orban-a-facut-curatenie-in-guvern-rudele-si-prietenii-psd-eliberati-din-functii/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/ludovic-orban-a-facut-curatenie-in-guvern-rudele-si-prietenii-psd-eliberati-din-functii/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/ludovic-orban-a-facut-curatenie-in-guvern-rudele-si-prietenii-psd-eliberati-din-functii/ […]