Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ludovic Orban a discutat cu președintele CSM despre eliminarea pensiilor speciale a magistraților

By Madalina Balaceanu , in Justitie Politic , at 23 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Premierul Ludovic Orban s-a întâlnit, joi, cu președintele și vicepreședintele CSM, Nicoleta Tint și Tatiana Toader, în cadrul discuțiilor fiind susținute argumentele CSM privind subiectul pensiei de serviciu a magistraților, cu referire la deciziile Curții Constituționale în materie și reglementările internaționale.

„Fata de interesul public manifestat, sunt abilitata sa va confirm ca in cursul zilei de astazi a avut loc o intalnire intre presedintele CSM, vicepresedintele CSM si Premierul Romaniei. In cadrul discutiilor au fost sustinute argumentele CSM privind subiectul pensiei de serviciu a magistratilor, cu referire la deciziile Curtii Constitutionale in materie si reglementarile internationale”, a transmis purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Stancioi.

Context

Judecătorii de la Curtea de Apel București și de la Tribunalul București au decis, marți, cu majoritate, să suspende de miercuri activitatea instanțelor, nemulțumiți fiind de faptul că ar putea rămâne fără pensii speciale.

Magistrații Curții de Apel București susțin că abrogarea dispozițiilor legale pentru pensiile speciale ale magistraților „încălca independenţa justiției şi a afectează statutul constituțional al judecătorilor”.

„Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secţiei pentru judecători din cadrul CSM: a hotărât, cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători, este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi şi suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”, a anunțat, marți, CAB.

De asemenea, și judecătorii mai multor Curți de Apel din țară au anunțat că își vor suspenda activitatea în următoarea săptămână.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *