Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Lucrările la Cazinoul din Constanța vor fi gata înainte de alegeri

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 17 octombrie 2024

Lucrările la Cazinoul din Constanța urmează să fie finalizate luna viitoare, în contextul în care la finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie sunt programate să se desfășoare alegerile prezidențiale și cele parlamentare. Informația a fost transmisă de Compania Națională de Investiții, aflată în subordinea Guvernului României, la solicitarea Info Sud-Est.

„Până la data prezentei au fost contractate toate lucrările prevăzute în documentația de avizare a lucrărilor de intervenţie asupra construcției existente, inclusiv a instalațiilor aferente acesteia, a branşamentelor la utilităţi şi a lucrărilor de reabilitare a amenajărilor exterioare prevăzute în conformitate cu indicatorii tehnico-economici aprobați atât în sarcina Companiei Naţionale de Investiţii “C.N.I.”- S.A., cât şi în sarcina Unității Administrativ-Teritoriale Municipiul Constanţa”, precizează CNI.

Lucrările la Cazinoul din Constanța au început încă din anul 2020 și ar fi trebuit finalizate în 2 ani. Cu toate acestea, constructorul nu s-a ținut de termenul din contract, asta și din cauza unor lucrări suplimentare ce au trebuit a fi executate. În prezent, potrivit CNI, stadiul fizic este de 92%.

Clădire emblematică pentru Constanța

Construit în 1910, Cazinoul din Constanţa a devenit un reper al ţărmului Mării Negre. Daniel Renard, arhitectul româno-elveţian care a proiectat clădirea, a optat pentru expresivitatea opulentă a Art Nouveau-ului pentru a ilustra modernizarea României în timpul domniei lui Carol I. După trecerea repetată a clădirii din administraţia statului în cea privată şi înapoi, Cazinoul a fost abandonat în anii 2000.

Ansamblul este alcătuit din trei elemente construite: fundaţiile cu platoul pe care se află Cazinoul, clădirea Cazinoului în sine şi clădirea Acvariului, proiectată tot de Daniel Renard, dar la o dată ulterioară. Al patrulea element este promenada ce separă Cazinoul de Acvariu şi leagă portul comercial de cel turistic, promenadă însoţită pe tot parcursul de o centură verde. Clădirea Cazinoului are trei niveluri. Interiorul spaţios şi bogat decorat face trimitere la o epocă plină de farmec. Acesta se compune dintr-un salon de intrare, săli destinate evenimentelor, spaţii tehnice şi este completat de terase deschise.

Sursa foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Comentarii