Lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța, la aproape 70%. Noul termen de finalizare, anunțat de CNI
Lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța au fost finalizate în proporție de 67%, transmite Compania Națională de Investiții la solicitarea Info Sud-Est. Noul termen de finalizare este preconizat la sfârșitul lunii martie 2024, cu un an mai târziu față de termenul inițial înaintat.
În august 2022, atunci când constructorul a finalizat restaurarea fațadei clădirii, CNI a anunța un avans al lucrărilor de 57%, termenul de finalizare în acel moment fiind martie 2023.
Finanțat 236 milioane lei TVA inclus, după aprobarea noilor indicatori tehnico-economici, proiectul care vizează consolidarea și reabilitarea Cazinoului din Constanța are în vedere:
- consolidarea în vederea punerii în siguranță;
- refacerea instalațiilor, modernizarea celor existente și realizarea de noi instalații conform normativelor în vigoare;
- reabilitarea zidului de sprijin, de apărare împotriva valurilor;
- refacerea balustradei metalice conform soluției originare și a parapetului în stil Art Nouveau;
- sistematizarea verticală și sistemele de captare a apelor pluviale cu canalizare pluvială și cu sisteme de degivrare;
- sistemele de sonorizare exterioară și interioară;
- iluminatul arhitectural interior și exterior.
Clădire emblematică pentru Constanța
Construit în 1910, Cazinoul din Constanţa a devenit un reper al ţărmului Mării Negre. Daniel Renard, arhitectul româno-elveţian care a proiectat clădirea, a optat pentru expresivitatea opulentă a Art Nouveau-ului pentru a ilustra modernizarea României în timpul domniei lui Carol I. După trecerea repetată a clădirii din administraţia statului în cea privată şi înapoi, Cazinoul a fost abandonat în anii 2000.
Ansamblul este alcătuit din trei elemente construite: fundaţiile cu platoul pe care se află Cazinoul, clădirea Cazinoului în sine şi clădirea Acvariului, proiectată tot de Daniel Renard, dar la o dată ulterioară. Al patrulea element este promenada ce separă Cazinoul de Acvariu şi leagă portul comercial de cel turistic, promenadă însoţită pe tot parcursul de o centură verde. Clădirea Cazinoului are trei niveluri. Interiorul spaţios şi bogat decorat face trimitere la o epocă plină de farmec. Acesta se compune dintr-un salon de intrare, săli destinate evenimentelor, spaţii tehnice şi este completat de terase deschise.
Comentarii