Thursday, December 1, 2022
Jurnalism corect


Lucrări de consolidare la Cazinoul din Constanța: Documente ascunse printre zidurile clădirii / Ce spun experții

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 4 mai 2020 Etichete: ,

Lucrările de consolidare şi de reabilitare a Cazinoului din Constanţa au început oficial în urmă cu câteva săptămâni. Până în acest moment au fost montate schelele din jurul clădirii. Restauratorii care lucrează la acest proiect au găsit printre zidurile clădirii schiţe ce ar fi fost ascunse de deţinuţii care au lucrat la renovarea cazinoului în anii ’50.

Arhitectul Radu Cornescu spune că lucrările de reabilitare vor începe cu fațadele clădirii.

„Proiectele au ajuns aici, echipele sunt pe poziţii, iar lucrările de restaurare încep cu faţadele. O echipă de experţi, specializaţi în clădiri monument istoric clasa A, a testat tencuielile iar probe de parament, tencuială, finisaje şi ornamente au fost trimise în laboratoare din Austria şi Germania pentru a se stabili exact ce fel materiale trebuie folosite la restaurare. Aşteptăm rezultatele. Aici vor fi utilizate cele mai bune materiale cu o calitate şi o compoziţie care să respecte toate normele actuale, inclusiv rezistenţa la cutremure de gradul 7-8 şi la aerul sărat al mării. Aici vor lucra mai multe echipe. Prima echipă a montat schelele pe toate cele 4 faţade, a doua echipă se ocupă cu organizarea de şantier, urmează echipele care vor executa lucrările de instalaţii electrice, sanitare, termice, instalaţii de ventilaţie”, a declarat Cornescu, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit arhitectului, echipele de muncitori au găsit printre ziduri, schiţe ascunse cel mai probabil de deţinuţii care au lucrat la renovarea Cazinoului în anii 1950.

„Echipele de restauratori au găsit printre ziduri, schiţe ascunse cel mai probabil de deţinuţii care au lucrat la renovarea Cazinoului în anii 1950. În interior există şi o scară construită după anul 1986 şi aceasta va fi desfiinţată pentru că nu s-a respectat stilul Art Nouveau şi a astupat faţada Cazinoului, cea dinspre mare. Eu, ca reprezentant al Primăriei Municipiului Constanţa, am discutat cu proiectantul şi am decis să demolăm scara şi să o refacem cu detaliile din 1910”, a menţionat Radu Cornescu, citat de Agerpres.

Pentru restaurarea cazinoului va fi nevoie de remodelări ale spaţiilor interioare.

După ce se va lucra la partea de rezistenţă şi arhitectură, vor fi realizate picturi murale şi va fi adus un mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de ani.

Coordonatorul lucrărilor de renovare a Cazinoului, inginerul Marius Stan, spune că în acest moment se fac lucrări de demolare a elementelor introduse ulterior construcţiei iniţiale.

„În acest moment se execută lucrări de demolare şi desfacere a elementelor introduse ulterior construcţiei iniţiale, pentru a aduce faţada la forma originală din 1910. Vor fi efectuate recompartimentări, conform autorizaţiei de construire emisă de Primăria Constanţa, pentru funcţiunile noi pe care le va avea Cazinoul. La ultima restaurare au fost introduse elemente care nu corespund şi acestea vor trebui desfiinţate”, a spus inginerul.

Lucrările de reabilitare vor dura aproximativ 24 de luni.

Valoarea investiției se ridică la 56.627.697,09 lei cu TVA. După ce va fi gata, Cazinoul va fi dat  circuitului public.

Clădirea va redeveni un centru cultural și de divertisment în care vor fi găzduite evenimente culturale, simpozioane, expoziții etc.

Citește și Au început lucrările de consolidare şi reabilitare a Cazinoului din Constanţa / Care sunt firmele care se vor ocupa de proiect

sursa foto: Ziua de Constanța

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW