Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Lucian Bode, vizită la Berlin: Implicarea Germaniei în susținerea aderării la spațiul Schengen contează enorm

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 24 noiembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Ministrul de Interne a continuat joi, 24 noiembrie, seria întâlnirilor cu omologii europeni, ce are loc în contextul în care oficialii de la București speră să obțină aderarea la Spațiul Schengen la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 8-9 decembrie. Lucian Bode s-a întâlnit, la Berlin, cu Nancy Faeser, ministrul federal de Interne al Germaniei.

Pentru România implicarea Germaniei în susținerea aderării la spațiul Schengen contează enorm!”, se arată în postarea lui Lucian Bode, prin care menționează întâlnirea cu omologul german.

Bode a menționat că discuțiile celor doi miniștri au vizat aderarea României la Spațiul Schengen și intensificarea acțiunilor comune la nivel european de prevenire și combatere a migrației ilegale pe Ruta Balcanică, după ce oficialii austrieci au lansat critici la adresa țării noastre din acest punct de vedere. Detalii, aici.

Ministrul a dat asigurări că Germania va sprijini „ferm și vehement” o decizie favorabilă României în 8 decembrie, amintind că Olaf Scholz, cancelarul german, a dat asigurări în acest sens în timpul unei vizite în Praga.

Totodată, am manifestat interesul României pentru dezvoltarea unor schimburi de expertiză cu autoritățile germane în ceea ce privește gestionarea frontierelor Schengen, precum și față de posibilitatea de a beneficia de experiența autorităților germane cu privire la gestionarea provocărilor migraționiste în situații de criză, din perspectiva unui stat Schengen”, a adăugat Bode.

Ministrul român de Interne i-a mulțumit ministrului german pentru experții trimiși de Germania, în cadrul celor două vizite voluntare de evaluare, derulate în ultimele săptămâni în România. Detalii, aici.

Profesionalismul experților din Germania a făcut posibilă reflectarea întocmai a acestui nivel ridicat de pregătire”, a precizat Lucian Bode.

În ziua precedentă, Lucian Bode s-a întâlnit cu omologul austriac, Gerhard Karner, după ce oficialii de la Viena au criticat modul în care România gestionează ruta de migranți din Balcanii de Vest. Detalii, aici.

Aflat la Praga, cancelarul austriac Karl Nehammer a indicat că Austria ar susține doar Croația și s-ar opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Detalii, aici.

Numai că președintele Klaus Iohannis s-a arătat încrezător, joi, că aderarea țării noastre la Spațiul Schengen ar putea fi aprobată în unanimitate de miniștrii de Interne și ai Justiției din țările membre ale Uniunii Europene pe 8 decembrie. Detalii, aici.

CITEȘTE ȘI: Noi detalii privind negocierile de aderare la Schengen: Scenariul decuplării de Bulgaria prinde contur – SURSE

Între timp, în țară, teza de doctorat a lui Lucian Bode a reintrat în atenția publică, după ce o anchetă Press One a arătat că ministrul ar fi plagiat peste 15% din lucrare. Universitatea Babeș Bolyiai a anunțat că va relua verificările. Detalii, aici.

Sursă foto: Lucian Bode / Facebook

Comentarii