Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Lucian Bode, despre achiziția celor 600 de autoturisme BMW: Licitaţia este corectă. Drulă dezinformează cu bună ştiinţă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 6 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

În urma verificărilor făcute de Corpul său de control la Inspectoratul General al Poliției Române, ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a transmis că achiziția a 600 de autoturisme marca BMW s-a făcut cu respectarea legii, acuzându-l totodată pe președintele USR, Cătălin Drulă, că a aprobat la rândul său specificațiile tehnice solicitate.

Inspectoratul General al Poliției Române a încheiat un contract pentru achiziția a până la 600 de autoturisme marca BMW cu compania Automobile Bavaria, deținută de Michael Schmidt, un apropiat de-ai președintelui Klaus Iohannis.

Valoarea totală a acordului cadru este de 9,8 milioane lei fără TVA, adică circa 163.000 lei (33.300 euro)/autoturism. Finanțarea programului este asigurată prin fonduri europene și din bugetul de stat.

Bode spune că s-a respectat legea

La o săptămâna de la trimiterea corpului de control la IGPR, ministrul afacerilor interne e prezentat concluziile acestei verificări. În esență, potrivit lui Lucian Bode, raportul de control arată că achiziția a fost necesară, fiind realizată cu respectarea legii.

„Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne a constatat următoarele: necesitatea achiziţiei este una reală şi evidentă. Poliţia Rutieră are nevoie imperativă de mijloace performante pentru atingerea obiectivului naţional de reducere a numărul de victime ale accidentelor rutiere. Toată documentaţia tehnică a fost întocmită, analizată şi agreată de către structurile de specialitate ale MAI, ale Ministerului Transporturilor, primind totodată şi girul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiţii. Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă – IGPR – cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate”, a declarat Bode, joi, într-o conferinţă de presă.

Bode îi trage după el pe Drulă și Ghinea

În contextul în care USR a transmis sesizări referitoare la această achiziție către mai multe instituții interne și internaționale, printre care DNA, OLAF și Parchetul European, Lucian Bode i-a acuzat pe Cătălin Drulă, fost ministru al transporturilor, și Cristian Ghinea, fost ministru al proiectelor europene, că au aprobat cererea de finanțarea europeană, care cuprindea și anexa cu specificațiile tehnice.

„Drulă face acuzaţii grave, cu atac la persoană, vorbind de documente semnate de către dânsul. Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns. Drulă cere DNA să se autosesizeze. Ce ar trebui să înţelegem acum? Că se autodenunţă”, a afirmat Lucian Bode.

Cum s-a ajuns la BMW?

Am încercat să aflăm cu a fost posibil ca Poliția Română să ajungă să achiziționeze o astfel de marcă de autoturisme, ale cărei modele sunt situate în categoria premium. O primă explicație poate fi extrasă chiar din cerințele impuse de instituție în documentația de atribuire, unele extrem de restrictive. IGPR și-a dorit un autoturism 4X4, alimentat pe benzină, cu un motor de peste 1.900 cm³, o putere de cel puțin 130 kw, cutie de viteze automată 8+1, capabil să ajungă de la 0-100 km/h în cel mult 8 secunde și aibă o viteză maximă de cel puțin 210 km/h. Totul la cel mult 33.300 euro fără TVA.

Evident, cu asemenea condiții nu aveau cum să se prezinte prea mulți ofertanți. Singurii producători din România, Dacia Renault și Ford, nu s-au încadrat în cerințe. În final, doar a licitat Automobile Bavaria, dealerul BMW în România, care a propus un model din Seria 3.

Sindicaliștii susțin că achiziția a fost „cu dedicație”

Printr-un comunicat transmis în urmă cu două zile, reprezentanții Sindicatului Europol au acuzat conducerea poliției de impunerea unor criterii mult prea restrictive la această licitație, avantajând producătorul bavarez de autoturisme.

„Nu mică ne-a fost mirarea când, dupa aproximativ 2 săptămâni de căutări și discuții cu reprezentanți ai marilor dealeri auto, am ajuns la concluzia că SINGURA marcă ce ,,pică” pe aceste specificații este BMW. Iar tipul de BMW este 320ix. (…) Dar nu putem să nu ne întrebăm retoric – oare chiar atât de importantă era acea cutie de 8+1 trepte?! IGPR-ul nu putea să lărgească puțin sfera și să solicite o plajă mai largă pentru ca tot ce înseamnă producător auto de marcă să participe la licitație?!”, au subliniat sindicaliștii.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW