Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Lucian Bode a cerut ca moțiunea depusă de opoziție să fie amânată. Ministrul a invocat pregătirile pentru aderarea la Schengen

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 11 octombrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Marți, 11 octombrie, urma să aibă loc dezbaterea moțiunii simple depusă de parlamentarii USR și Forța Dreptei împotriva ministrului de Interne. Lucian Bode a transmis, în schimb, o scrisoare prin care cere amânarea dezbaterii pentru săptămâna viitoare, întrucât susține că este angrenat „într-o serie de activități cu oficialități străine”.

Ministrul de Interne a cerut ca dezbaterea moțiunii simple „Siguranță și încredere sau debandadă și furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul pe care l-a creat”, semnată de 50 de parlamentari USR și Forța Dreptei, să fie dezbătută în săptămâna 17-21 octombrie. Conducerea Camerei Deputaților a aprobat cererea lui Lucian Bode.

Pe parcursul zilei de 11 octombrie sunt angrenat într-o serie de activități cu oficialități străine, iar începând cu ziua de miercuri mă voi afla în Belgia, respectiv Luxemburg, pentru activități în marja Consiliului Uniunii Europene în formatul Justiție și Afaceri Interne (JAI)”, se arată în scrisoarea depusă la Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

Ministrul a precizat că pe 11 octombrie va participa la un eveniment ce vizează semnarea contractului pentru achiziția de nave multirol de către IGSU, unde va participa și ambasadorul Țărilor de Jos în România, Roelof van Ees.

Totodată, Bode a menționat că, începând de duminică, va fi desfășurat, sub coordonarea Comisiei Europene, exercițiul voluntar de evaluare a implementării acquis-ului Schengen de către România.

CITEȘTE ȘI: Mark Rutte se va întâlni cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă la baza militară de la Cincu

Cu o zi în urmă, Lucian Bode a participat, la Buzău, la Pavilionul de Pregătire Integrată din cadrul Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen din Buzău. Ministrul de Interne a făcut „un apel la un armistițiu politic”.

Este timpul ca toate forţele politice să dovedească unitate pe acest dosar major pentru România. Sunt momente când nu trebuie să ratăm şansa istoriei şi să dovedim maturitate politică şi consens. Pentru că dosarul Schengen nu este pe persoană fizică, este al României şi nu trebuie virusat politic. Sigur că după realizarea acestui obiectiv putem să reluăm toate disputele politice şi, dacă este nevoie, eu personal sunt pregătit să intru în orice malaxor al diversiunilor, doar ca România să fie ţară membră a Spaţiului Schengen începând cu 1 ianuarie 2023”, a declarat Lucian Bode, citat de News.ro.

Opoziția cere demiterea ministrului de Interne

Cătălin Drulă, liderul USR, i-a cerut premierului Nicolae Ciucă „să-l demită urgent” pe Lucian Bode, întrucât ar „pune în pericol aderarea la Schengen”.

La 11:30, ministrul Lucian Bode trebuia să răspundă în Parlament pentru licitația trucată cu BMW-urile de la prietenul lui Iohannis. La 08:52, fapt fără precedent, Bode a trimis Parlamentului scrisoare că nu se prezintă pentru că are alt program. Că un ministru corupt fuge de moțiune e treaba lui. Dar să pui în pericol obiectivele strategice ale României e deja foarte grav”, a fost reacția lui Cătălin Drulă.

Moțiunea simplă a fost depusă pe 4 octombrie și a fost semnată de 50 de deputați USR și Forța Dreptei, iar Bode a fost acuzat că a guvernat în interesul partidului în ultimii 2 ani.

Dovada cea mai recentă: scandalul celor 600 de BMW-uri „de numai 32.000 de euro, fără TVA”. 98 de milioane de lei, fără TVA, care ajung, printr-o licitație aranjată, la firma prietenului președintelui. Și pare a fi doar începutul în condițiile în care Poliția Română este la un pas să dea aceeași firme alte câteva milioane de lei pentru motociclete.

Alte motive pentru ca Lucian Bode trebuie să plece de la conducerea MAI sunt: eșecul în implementarea programului de protejare a victimelor violenței domestice, lipsa totală de reforme la nivelul MAI și implicarea instituției în acțiunea de intimidare și kompromat a presei”, se arată într-un comunicat de presă al USR.

CITEȘTE ȘI: Cum a ajuns doctoratul ministrului Bode subiect de gâlceavă națională

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii