Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Lucian Bode a anunțat punerea în folosință a VO Bacău, primii kilometri de autostradă din Moldova, și a lotului 1 al Autostrăzii Sebeș – Turda

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 noiembrie 2020

Autostrada A7 Varianta de Ocolire Bacău (16,269 km), drum ce cuprinde primii kilometri de autostradă din Moldova, și lotul 1 al Autostrăzii Sebeș – Turda vor fi date în trafic pe 2 decembrie, respectiv 3 decembrie, a anunțat luni ministrul transporturilor, Lucian Bode.

„Astăzi pot să vă spun că, în urma discuţiilor pe care le-am avut cu antreprenorul, cu beneficiarul, cu cei care răspund de siguranţa rutieră, cu absolut toţi cei implicaţi în procesul de dare în trafic fără niciun risc atât pentru VO Bacău, cât şi pentru Sebeş-Turda lotul 1, pot să vă spun că miercuri, 2 decembrie, vom da în circulaţie Varianta de Ocolire Bacău. Vorbim de aproximativ 30 de km de reţea, de drum naţional, respectiv autostradă. 16 km de autostradă din cei 30 vor fi daţi în trafic miercuri, 2 decembrie. Vorbim de primii kilometri de autostradă pe care îi dăm în trafic în Moldova. Vorbim de un contract prin care demonstrăm încă o dată că şi în România se poate. Joi, 3 decembrie, vom da în trafic 15 km de autostradă din sectorul Sebeş-Turda lotul 1. Practic, vorbim de intrarea pe autostradă în zona Sebeş, o bretea de acces, 14,8 km de autostradă. Undeva la mijlocul acestui sector avem breteaua de acces spre Alba Iulia finalizată. La km 14+800 avem aproximativ 700 de metri de circulaţie pe o singură bandă (…) intrarea în drumul naţional”, a declarat Lucian Bode.

Lotul 1 A10 Sebeș – Turda, deschis cu restricții de viteză

După ce ani la rând mai mult au șomat, termenul de finalizare fiind depășit cu mai bine de patru ani, italienii de la Pizzarotti au reușit să se mobilizeze, într-un final, pentru a da în trafic lotul 1 al Autostrăzii Sebeș – Turda, impulsionați și de plata unor claim-uri de către autorități.

Managerul de proiect al firmei italiene, Eusebio Caretta, a declarat pentru Ziarul Unirea că vor exista restricții de viteză în zona pasajului peste calea ferată 900A , unde se va circula în regim half-profile, până la finalizarea lucrărilor pe sensul de mers către Turda. Descărcarea traficului în zona Alba Iulia nord se va face direct în devierea DN1, urmând ca în săptămânile următoare să fie finalizat pasajul DN1 care va supratraversa autostrada. Rămâne de văzut dacă până la data deschiderii vor fi montate gardurile de protecție, în caz contrar vor exista restricții de viteză pe întreg lotul de autostradă.

Primii kilometri de autostradă din Moldova, inaugurați înainte de termen

Cu toate că termenul de finalizare stabilit prin contract este ianuarie 2022, Asocierea de firme românești UMB – Tehnostrade, constructorul care a lucrat la Varianta de Ocolire Bacău, a oferit o adevărată demonstrație de forță.

Lucrările la acest proiect au fost demarate în contextul protestelor organizate afaceristul Ștefan Mandachi pentru construirea de autostrăzi în regiunea Moldovei, fiind un veritabil exemplu cum presiunea societății civile poate pune în mișcare actorii implicați pentru urgentarea realizării proiectelor de infrastructură.

Date tehnice

Lotul 1 A10 Sebeș – Turda

Constructor: Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL

Valoare ofertată: 541,7 milioane lei fără TVA

Lungime: 17 km

Stadiul lucrărilor: 90%

Sursa de finanțare: Fonduri europene și bugetul de stat

Data semnării contractului: 14.11.2014

Durata contractului: 4 luni proiectare + 18 luni execuție

Garanție: 4 ani

Data emiterii ordinului de începere a lucrărilor: 2.12.2014

Termen de finalizare contractual: Octombrie 2016

Varianta de Ocolire Bacău (A7)

Constructor: Asocierea Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL

Valoarea contractului: 668,3 milioane de lei fără TVA

Lungime: 30,8 km din care 16,269 km la profil de autostradă

Termen de execuție: ianuarie 2022

Garanție lucrări: 84 de luni

peundemerg.ro

Sursa foto: Inquam Photos/Alex Nicodim

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW