Sunday, December 4, 2022
Jurnalism corect


Lovitură pentru Guvern de la CCR: Comitetul pentru Situații de Urgență nu poate limita drepturile fundamentale

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 14 mai 2020 Etichete: , ,

Guvernul nu poate delega atribuții pe care nu le are, iar afectarea sau restrângerea drepturilor fundamentale nu poate fi făcută decât prin lege a Parlamentului, se arată în motivarea CCR cu privire la OUG care reglementează starea de alertă. Contactat de Main News, fostul judecător CCR, Augustin Zegrean, a explicat că singura modalitatea prin care autoritățile pot impune restricții este prin intermediul unei legi adoptate în Parlament.

„Curtea constată că legiuitorul delegat nu poate delega la rândul său unei autorități/entități administrative ceea ce el însuși nu deține în competență. Așa cum Curtea a statuat în mod constant, (…) afectarea/restrângerea drepturilor sau libertăților fundamentale nu se poate
realiza decât prin lege, ca act formal al Parlamentului”, se arată în motivarea CCR.

La o concluzia similară a ajuns și Augustin Zegrean, care a subliniat că instituția noul Comitet pentru Situații de Urgență nu poate impune interdicții.

„Lumea se aștepta ca acest comitet (n.r. – Comitetul Național pentru Situații de Urgență) să poată institui interdicții, adică limitarea drepturilor fundamentale. Guvernul nu poate să delege acest comitet să impună interdicții pe care el nu le poate impune,” a explicat Augustin Zegrean.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis: Nu vor urma trei zile fără restricții / Dacă situația se va înrăutăți nu voi ezita să declar din nou stare de urgență

Sursa foto: Inguam Photos/George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW