Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Lotul de autostradă Târgu Mureș – Ungheni va fi inaugurat luni

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 6 decembrie 2021

Lotul din Autostrada Transilvania de la Târgu Mureș la Ungheni, în lungime de 9,2 km – 4,5 km de autostradă și 4,7 km de drum de legătură cu două benzi pe sens – va fi deschis traficului rutier luni, 12 decembrie, cu trei luni mai devreme decât termenul contractual. 

Deschiderea acestui sector de drum de mare viteză este extrem de importantă pentru degrevarea traficului în jurul orașului Târgu Mureș, în plus legătura cu municipiul Cluj Napoca va fi asigurată aproape integral pe autostradă. Excepție face porțiunea de 14 km dintre Chețani și Câmpia Turzii, unde compania de drumuri a reziliat contractul cu firma Straco și a lansat o nouă licitație pentru continuarea lucrărilor, aflate întru-un stadiu de aproape 40%.

Epopeea mini-lotului Târgu Mureș – Ungheni

Prima licitație pentru construirea lotului Târgu Mureș – Ungheni a fost lansată în 2014, iar în 2015 compania de drumuri a încheiat contractul cu asocierea Lemacons – Vega 93 – Arcada contra sumei de 179 milioane lei fără TVA. Din cauza faptului că CNAIR a tergiversat emiterea ordinului de începere a lucrărilor mai mult de un an, la solicitarea constructorului, contractul a fost reziliat.

În 2016, compania a drumuri a lansat o nouă licitație. După mai multe amânări, firma Strabag a fost desemnată câștigătoare cu suma de 192 milioane lei fără TVA. Cu această decizie nu s-a împăcat asocierea Itinera Spa – Retter, care după ce a contestat în instanță, a fost desemnată câștigătoare cu oferta de 209 milioane lei fără TVA. Războiul contestațiilor a continuat, CNAIR fiind în imposibilitatea de a semna contractul, iar în final ofertele depuse au expirat. Spre deosebire de Strabag, Itinera Spa – Retter nu și-a prelungit valabilitatea ofertei, așa că firma austriacă a fost desemnată din nou câștigătoare, contractul fiind semnat pe 29 mai 2020.

Târgu Mureș – Ungheni

Lungime: 9,2 km dintre care 4,5 km autostradă și 4,7km drum de legătură

Constructor: Strabag

Valoare: 192 milioane lei fără TVA

Contract semnat: 29 mai 2020

Emiterea ordinului de începere a lucrărilor: 22 Iulie 2020

Termen de execuție: 18 luni

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *