Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Lotul Corbeanca – Afumați din A0 Nord, inaugurat în toamnă / Pro Infrastructură: 10 kilometri gata și 6 de muzeu?

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 mai 2023 Etichete: ,

Început oficial în august 2022, lotul 2 Corbeanca – Afumați al Autostrăzii A0 București Nord ar putea fi inaugurat în această toamnă, însă nu în totalitate. Pe lângă porțiunea de 10 kilometri dintre DN 1 și Autostrada A3 ar putea fi deschiși alți 6 km, asta dacă CNAIR va decide construirea unei descărcări provizorii a traficului, așa cum solicită Asociația Pro Infrastructură.

Lucrările la lotul 2 al Autostrăzii A0 București Nord sunt în toi. Constructorul, firma UMB Tehnostrade, patronată de Dorinel Umbrărescu, se grăbește să termine socotelile cu acest proiect pentru a-și direcționa resursele către Autostrada Moldova. Începute în august 2022, lucrările au ajuns deja într-un stadiu de peste 50%, iar deschiderea porțiunii dintre DN 1 și Autostrada A3, în lungime de 10 km, este doar o chestiune de câteva luni.

În discuție este și o altă bucată, în lungime de 6 km, care în prezent nu are descărcare. Lotul 3, pentru care CNAIR a încheiat recent contractul cu o firmă din China, nu va fi gata mai repede de 3 ani, astfel că singura soluție pentru a fi deschis traficului ar fi realizarea unui drum provizoriu care să asigure descărcarea traficului în DJ100.

„10 kilometri gata și 6 de muzeu? Constructorul, UMB, este foarte bine mobilizat inclusiv sâmbăta și are șanse maxime să deschidă circulația în toamnă: octombrie, după estimarea noastră. Dar din totalul celor 19 kilometri doar zece, între DN1 și Autostrada A3, pot fi inaugurați cu siguranță. Aproximativ 6 km între A3 și limita cu lotul 3 pot fi folosiți de șoferi doar dacă oficialii CNAIR decid să aprobe și să rezolve procedurile pentru o descărcare provizorie în DJ100 la vest de Afumați. Iar ceilalți ~3 km între DN1 și sudul localității Corbeanca vor putea fi puși în valoare doar după ce este gata lotul 1 al Autostrăzii A0 Nord care încă este în chinurile contestațiilor și reevaluărilor strâmbe pe o licitație lansată acum aproape 4 ani, în iunie 2019!”, au transmis reprezentanții Pro Infrastructură.

Grindeanu visa la descărcare în DN 2

Aflat luna trecută într-o vizită pe șantierul A0, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a promis realizarea unei descărcări până în DN 2, astfel încât să fie deschisă în acest an și porțiunea de 6 km de autostradă. De atunci însă,

„Urmează să avem o discuţie la nivel de CNAIR apropo de descărcarea pentru DN 2, pentru că este prevăzută o descărcare în zona comunei Ştefăneşti şi aş vrea să facem această descărcare, să se facă legătura directă între DN1 şi DN2 astfel încât să poată fi folosită la capacitate maximă această bucată de autostradă odată cu această vară. Repet, e aproape un an, cu un an înainte va fi dată în circulaţie faţă de termenul asumat prin contract. Eu vreau să-i felicit, sunt la mai bine de jumătate, sunt câteva luni în continuare, vreo trei luni, patru, în care vor termina această lucrare”, a afirmat Grindeanu, potrivit Agerpres.

Optimismul ministrului nu era împărtășit însă și de către directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, făcută la finalul vizitei cu pricina, Cristian Pistol a vorbit doar despre deschiderea în luna august a porțiunii de 10 km dintre DN 1 și Autostrada A3.

„Dacă se menține mobilizarea, este foarte posibilă deschiderea circulației în acest an (august 2023) pe aproximativ 10 km ai Lotului 2 al A0 Nord”, a scris Cristian Pistol.

A0 Nord Lotul 2 Corbeanca – Afumați:

Constructor: SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade

Lungime: 19 km

Valoarea estimată a contractului: 831,9 milioane lei fără TVA

Termen: 12 luni proiectare și 22 de luni execuție

Garanția ofertată: 10 ani

Comentarii