Thursday, December 5, 2024
Jurnalism corect


Locurile din lume în care sinuciderea este permisă/Ce costuri presupune eutanasia

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 29 septembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Sinuciderea asistată de medici rămâne un subiect controversat cu toate că ea este legală în câteva state din lume. Există țări în care dacă un om se află într-o stare fizică sau psihică de nesuportat, dacă este ținut în viață doar de aparate sau de tratamente sau dacă suferă de o boală incurbilă, el poate opta să se sinucidă. Italia ar putea intra în rândul țărilor europene (Elveția, Belgia, Olanda și Luxemburg) în care pacienții sunt ajutați să moară, dacă condițiile o impun.

Parlamentul Italiei dezbate sinuciderea asistată

Curtea Constituțională a Italiei decis că ajutorul acordat unei persoane pentru a se sinucide, nu este întotdeauna o crimă. Asta în condițiile în care Biserica Catolică critică acerb acest subiect controversat. Parlamentul de la Roma trebuie să dezbată acum această nouă lege și să ia o decizie.

„Oricine facilitează intenția suicidală a unui pacient ținut în viață de tratamente pentru susținerea sistemelor vitale și suferind de o patologie ireversibilă nu trebuie pedepsit în anumite circumstanțe”, este decizia Curții Italiene, citată de Reuters.

Decizia Curții vine după cazul bărbatului rămas paralizat în urma unui accident rutier care a fost ajutat, în 2017, de un politician să se sinucidă asistat.

Fabiano Antoniani, un producător muzical, a rămas paralizat și fără vedere în urma unui accident rutier petrecut în anul 2014.

În 2017, pe când avea 40 de ani, Fabiano a fost ajutat de Marco Cappato, un membru al Partidului Radical, să ajungă în Eleveția la o clinică la care a fost ajutat să moară. Subiectul a stârnit, la acel moment, revolta opiniei publice și critici venite din partea statului papal. Ulterior, Marco Capato a fost acuzat de instigare la sinucidere și riscă acum 12 ani de închisoare.

Ce presupune sinuciderea asistată și eutanasia activă/ Ce prețuri se percep

Potrivit unui articol publicat în theconversation.com, scris de Ronald W.Pies, profesor doctor în psihiatrie și lector al Universității Tufts din Massachusetts, există trei metode prin care pacienții pot alege să-și curme suferința.

Sinuciderea asistată presupune ca un doctor să îi prescrie unui pacient un drog letal pe care acesta îl poate lua oricând își dorește să-și pună capăt zilelor.

La pol opus, eutanasia activă sau „uciderea din milă” implică moartea acelei persoane, de obicei cauzată de administrarea unei injecții letale prescrise de un medic.

Și, cea de-a treia, „eutanasia pasivă”, se referă la grăbirea decesului în cazul unei persoane în stadiu terminal prin oprirea aparatelor care îl țineau în viață. Deconectarea de la aparatul de oxigen, de exemplu”, scrie profesorul Ronald.

Potrivit calculelor realizate de independent.co.uk o sinucidere asistată la clinica Diginitas din Elveția, specializată în astfel de intervenții, este destul de costisitoare.

Chiar dacă este o organizație non-profit care oferă servicii de sinucidere asistată, cei de Independent spun că prețurile care se percep sunt între 6 500 și 15 000 de lire sterline, costul mediu fiind de undeva la 10 000 de lire, adică 11 246 euro.

Locuri din lume în care eutanasierea oamenilor este acceptată de lege

În câteva state din lume sinuciderea asistată este acceptată de lege. În Statele Unite, spre exemplu, anumite forme de sinucidere asistată sunt legale în cinci state și în Districtul Columbia. Această practică a fost legalizată în Canada, în 2016.

Dacă vorbim de Europa, Belgia, Olanda, Elveția și Luxemburg sunt țările care acceptă sinuciderea asistată. În Belgia și Olanda pacienții pot alege sinuciderea asitată sau eutanasia activă și dacă suferă de boli care pot fi tratate. Unul dintre exemple ar fi depresia activă.

„În Olanda, un proiect de lege numit „O viață completă” ar putea permite persoanelor trecute de vârsta de 75 de ani să opteze pentru eutanasiere atunci când sunt de părere că viața lor a ajuns la capăt — chiar dacă acea persoană este sănătoasă”, potrivit aceleiași surse.

Eutanasia în România se pedepsește detenție între 1 și 5 ani

Potrivit Codului Penal, eutanasierea în România nu este permisă și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

„Uciderea săvârşită la cererea explicită, serioasă, conştientă şi repetată a victimei care suferea de o boală incurabilă sau de o infirmitate gravă atestată medical, cauzatoare de suferinţe permanente şi greu de suportat, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”, se arată în articolul 190 din noul Cod Penal.

sursa foto: Dreams Time

 

 

 

Comentarii