Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Liz Truss, aleasă noul premier al Marii Britanii / Mesajele lui Iohannis și Ciucă UPDATE


UPDATE: Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Nicolae Ciucă au felicitat-o pe Liz Truss, aleasă premier al Marii Britanii și lider al Partidului Conservator.

Șeful statului a transmis că speră ca relațiile bilaterale dintre România și Marea Britanie să se aprofundeze și să se extindă sub conducerea acesteia.

„Felicitări Liz Truss pentru că ați devenit noul lider al Partidului Conservator. Sunt încrezător că, sub conducerea dumneavoastră ca următor premier, relațiile noastre bilaterale vor continua să se aprofundeze și să se extindă sub auspiciile #Parteneriatului nostru Strategic”, a scris Iohannis pe Twitter. 

La rândul său, și Nicolae Ciucă și-a felicitat omologul britanic și a transmis că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu acesta.

„Felicitări Liz Truss pentru succesul la alegerile Partidului Conservator. Aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu dumneavoastră ca prim-ministru al Marii Britanii în beneficiul țărilor și popoarelor noastre, pentru a ne aprofunda cooperarea în cadrul #Parteneriatului Strategic”, se arată pe pagina de Twitter a Guvernului. 

Știrea inițială

Liz Truss, ministrul britanic de Externe, a fost aleasă luni, 5 septembrie, de Partidul Conservator din Marea Britanie, drept noul președinte al partidului și, implicit, noul premier al țării, notează BBC.

Noul prim-ministru al Marii Britanii a câștigat cu 81.326 de voturi, comparativ cu 60.399 de voturi obținute de contracandidatul Rishi Sunak, fost ministru de Finanțe.

Fosta șefă a diplomației de la Londra va deveni prim-ministru începând de marți, 6 septembrie, când va participa la ceremonia de învestire în Scoția, la Balmoral, în fața reginei Elisabeta a II-a. 

Liz Truss este a treia femeie prim-ministru din istoria Marii Britanii, după Margaret Thatcher și Theresa May.

În discursul său de după anunțarea rezultatelor alegerilor, Truss i-a mulțumit lui Boris Johnson, predecesorul acesteia, pentru că „l-a înfruntat pe Vladimir Putin, a finalizat Brexitul, a lansat vaccinul împotriva Covid-19′

Liz Truss s-a născut în 1975 și a absolvit Universitatea din Oxford, localitatea natală. A intrat în Partidul Conservator încă din timpul studiilor, dar a obținut primul mandat de parlamentar în anul 2010.

Truss s-a opus, inițial, campaniei care a scos Marea Britanie din Uniunea Europeană. Ministrul britanic de Externe spunea că Brexit ar însemna „o triplă tragedie – mai multe reguli, mai multe formulare și întârzieri în negoțul cu Uniunea Europeană”.

Ulterior, după ce referendumul a fost validat, Liz Truss a catalogat Brexit drept „o oportunitate pentru a zgudui modul în care funcționează lucrurile”.

A preluat funcția de ministru de Externe în timpul guvernării Johnson și a susținut constant Ucraina pe parcursul invaziei ruse, argumentând că armata rusă și apropiații Kremlinului trebuie alungați din țara vecină.

Sursa foto: Facebook / Liz Truss

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW