Sunday, July 25, 2021
Jurnalism corect


Liviu Pop a depus la Senat un proiect de lege pentru impozitarea tuturor pensiilor cu 10%

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 22 iulie 2019 Etichete: , ,

De peste două săptămâni, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, nu ratează nicio apariție publică pentru a anunța impozitarea pensiilor mari, dar și a pensiilor speciale, a căror valoare depășește 10.000 de lei. Recent, senatorul PSD, Liviu Pop a depus la Senat un proiect de lege prin care toate pensiile vor fi impozitate cu 10%, iar suma care depășește 10.000 de lei va fi impozitată cu 90%.

Campania PSD împotriva pensiilor mari vine după ce, luna trecută, prin Ordonanță de Urgență, Guvernul PSD-ALDE a aprobat pensii speciale pentru aleșii locali. Decizia Guvernului nu va afecta însă cea mai mare parte a beneficiarilor de pensii speciale: foști parlamentari, funcționari publici parlamentari, membri ai Corpului diplomatic, angajați ai instanțelor și parchetelor și reprezentanți ai Curții de Conturi a căror pensie medie este sub 10.000 de lei. De asemenea, Guvernul nu se atinge nici de pensiile aleșilor locali, recent aprobate prin Ordonanță de Urgență.

Proiectul de lege depus la Senat de Liviu Pop (PSD) vizează impozitarea tuturor pensiilor cu 10%

Potrivit propunerii legislative, depuse la Senat de Liviu Pop, alin (2) al art. 101 din Legea 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul Fiscal se modifică astfel:

„Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil de până la 10.000 de lei lunar din pensii.

Pentru venitul impozabil de peste 10.000 de lei lunar din pensii se aplică o cotă de impunere de 90%”.

Casa Naţională de Pensii Publice, a anunțat, la începutul lunii iunie, că, în România, există peste 9.800 pensii mai mari de 5.000 de lei, o mare parte dintre acestea depăşind 10.000 de lei lunar.

Opoziția : Cu un ochi la gaura uriașă din bugetul de stat și cu celălalt la viitoarele alegeri

Reacția opoziției la anunțul ministrului de Finanțe nu s-a lăsat așteptată. Într-un comunicat public, USR, spune că intenția Guvernului este doar „praf în ochi”, pentru că nu se vor face economii la bugetul de stat și pentru că, marea masă a beneficiarilor de pensii speciale nu este afectată.

„Ministrul de Finanțe nu a spus nimic nici despre pensiile de serviciu ale celor care lucrat în sistemul de siguranță publică și în servicii, chiar dacă este vorba despre peste 140.000 de beneficiari, iar pensiile sar bine, în unele cazuri, peste pragul de 10.000 de lei.
În plus, să nu uităm că PSD și-a descoperit „grija” pentru plafonarea pensiilor speciale după ce, în urmă cu circa două săptămâni, Guvernul a dat prin OUG pensii speciale primarilor, șefilor de CJ-uri și adjuncților acestora, pe motiv că au un „rol complex” și că activitatea lor impune „un grad sporit de responsabilitate și respectarea și îndeplinirea cerințelor cetățenilor”, precizează USR.

Încă din 2017, USR a depus în Parlament un proiect de eliminare a pensiilor speciale, proiect care este blocat.

În România sunt astăzi peste 5 milioane de pensionari, a căror pensie medie este de 1227 lei, pensie bazată pe contributivitate.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW