Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Liviu Dragnea leagă episodul „Valiza” de scurgeri de informaţii de la DNA: Conţinutul cererii de cercetare disciplinară a procurorului care instrumentează dosarul Tel Drum

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 11 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Liviu Dragnea a contestat, din închisoare, clasarea unei acțiuni de către Inspecția Judiciară care o vizează pe Alexandra Lăncrănjan, procurorul care instrumentează dosarul Tel Drum. Fostul lider al PSD îl acuză pe magistrat de exercitarea funcției cu rea credință. Mai mult, acesta spune că infracțiunile investigate în dosar nu îl vizează și acuză scurgeri de informații de la DNA.

Dragnea acuză scurgeri de informații de la DNA

Liviu Dragnea consideră că dezvăluirile Rise Project ar putea proveni din DNA. Jurnaliştii au publicat mai multe documente care ar arăta că fostul lider al PSD controlează de fapt Tel Drum, societate abonată la contractele cu statul român.

„Un alt aspect care ne ridică mari suspiciuni este episodul care a fost lansat în spațiul public denumit „Valiza” în ceea ce îl privește pe domnul Liviu Dragnea Nicolae, respectiv documentele care au fost „găsite” undeva pe proprietatea unui țăran din Teleorman. Suspiciunile noastre se referă la faptul că în dosarul 986/p/2014 percheziția informatică a început de peste 4 luni, dar rezultatul percheiției nu ne-a fost comunciat nici până astăzi. Pornind de la suspiciunile noastre, am conchis că poate există și situația în care, în realitate, dacă nu majoritatea, atunci anumite documente care au apărut în conținutul așa zisei „valize” găsită și predată de către Rise Project să fi fost predate printr-o sursă. Considerăm că și în acest caz, trebuie verficate toate aspectele invocate de noi”, spune Dragnea în sesizarea adresată instanţei.

Dragnea acuză vătămarea drepturilor procesuale în dosarul Tel Drum

Liviu Dragnea susține că procurorul a efectuat cercetarea faptelor de abuz în serviciu în dosarul Tel Drum, deși acestea ar fi fost prescrise.

În sesizare, fostul lider PSD menționează că denunțul depus de OLAF în dosarul Tel Drum nu îl vizează direct.

„Investigațiile/rapoartele OLAF cu privire la cele două drumuri nu l-au vizat pe dl Dragnea Liviu Nicolae sub niciun aspect, acesta nefiind persoana vizată în cadrul acestor investigații, așa cum rezultă din documentele pe care le atașăm și cum rezultă din înscrisurile aflate la dosarul de urmărire penală în volumele 8-16”, potrivit plângerii.

Or, dacă așa cum rezultă din răspunsul oficial al OLAF, după cercetările efectuate de acest organism, OLAF constată și afirmă faptul că dl Dragnea Liviu Nicolae nu a fost persoana vizată, cum este posibil ca procurorul să pornească urmărirea penală împotriva acestuia cu privire la infracțiuniile menționate mai sus, argumentând cu faptul că au apărut elemente noi, respectiv investigațiile OLAF, în condițiile în care, în sarcina dlui Dragnea Liviu Nicolae nu s-a reținut nici o încălcare a vreunui text de lege și nici nu a făcut obiectul investigației OLAF?”, se arată în adresa înaintată instanţei.

Dragnea o acuză pe Lăncrănjan că a încălcat legea când a cerut instanţei redeschiderea unei anchete care viza aceleaşi fapte investigate în dosarul Tel Drum.

„De asemenea, invocăm și încălcarea art 2 din Codul de procedură penală, care consacră principiul legalității procesului penal, precum și a art. 1 din același cod.  În dosarul 986/P/2014/ nu există nici o probă directă sau indirectă împotriva dlui Liviu Dragnea Nicolae, iar din multitudinea de declarații regăsite într-un număr de 705 volume, doar în câteva declarații se fac referiri la acesta, dar și acelea doar din perspectiva politică și nu a infracțiunilor cercetate”, potrivit dosarului din instanţă.

Primul termen, stabilit pentru 6 noiembrie

Curtea de Apel București a stabilit primul termen de judecată pe 6 noiembrie în acest dosar.

Aflat în arest, Liviu Dragnea a dat în judecată Inspecția Judiciară, la Curtea de Apel București, pentru anularea unei rezoluții prin care a fost clasată o plângere depusă de fostul preşedinte PSD ce vizează activitatea procurorului DNA Alexandra Lăncrănjan.

Inspectorii care au analizat plângerea lui Liviu Dragnea au ajuns la concluzia că nu există indicii privind săvârşirea unei abateri disciplinare, prin urmare a fost dată soluţia de clasare, contestată acum de fostul lider PSD.

Actualmente, fostul preşedinte PSD este cercetat de DNA în dosarul „Tel Drum”, fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW