Tuesday, July 7, 2020
Jurnalism corect


BREAKING NEWS: Sentința în dosarul #Colectiv va fi dată pe 9 decembrie / DNA cere până la 14 ani de închisoare pentru pompieri și Piedone, 12 ani pentru patronii clubului

By Robert Madaianu , in Justitie , at 2 decembrie 2019 Etichete:

La Tribunalul București a avut loc ultimul termen în dosarul tragediei din Colectiv. Procurorul DNA a anunțat pedepsele cerute în cazul celor doi pompieri vizați în dosar, în timp ce aceștia au solicitat achitarea. La final, judecătorul a anunțat când va da verdictul.

UPDATE 18:05 – SENTINȚA ÎN DOSARUL #COLECTIV VA FI DATĂ PESTE O SĂPTĂMÂNĂ

Anunțul a fost făcut de judecător. Decizia nu va fi una definitivă.

UPDATE 18:00 – George Matei: Mă declar nevinovat

,,Au trecut 4 ani și de fiecare dată când citesc rechizitoriul nu înțeleg de ce sunt acuzat. (…) Am văzut și eu ce înseamna să ai de-a face cu sistemul DNA. Procurorul mi-a pus declarațiile invers. DNA îți modifică declarații iar presa nu se documentează (…) ISU nu dă autorizații de funcționare (…) De ce mă acuzi pe mine că am dat eu aprobare de funcționare a clubului, când eu nu am emis așa ceva? Repet, ISU nu dă autorizații. (…) Eu nici nu știam că există acel club (…) Mă declar nevinovat, îmi pare rău că s-a întâmplat asta, dar nu am nicio legatură cu ce s-a întâmplat acolo”, a spus George Matei în ultima declarație din proces.

UPDATE 17:45 – Antonina Radu: M-au luat ca pe ultimul criminal

,,Din 16 ianuarie 2015 făceam auditare, controale mai puțin sau spre deloc. Această tragedie mi-a marcat viata în cel mai rău posibil, m-au luat ca pe ultimul criminal. De la suspect am trecut imediat la inculpat. Dusă la Politia Capitalei, apoi la Târgșor. A urmat un coșmar pentru mine. (…) Coșmarul meu sper să se termine aici și sa dispuneți achitarea mea”, a spus femeia în ultimul cuvânt luat în fața instanței.

UPDATE 17:30 – Pompierii cer să fie achitați

Atât pentru Antonina Radu, cât și pentru George Matei, avocații au cerut achitarea.

UPDATE 14:25 – DNA cere pedepse orientate spre maximum pentru cei doi pompieri

Potrivit legii, pedepsele în cazul Antoninei Radu și a lui George Petrică Matei pot ajunge până la aproximativ 14 ani de închisoare.

UPDATE 14:00 – Procurorul a reluat acuzațiile

Procurorul care reprezintă DNA în sala de judecată a rezumat acuzațiile aduse Antoninei Radu și lui George Petrică Matei.

,,Cei doi s-au deplasat pe platforma Pionierul dar nu au constatat existența SC Colectiv pe acea platformă. S-a constatat că ei nu au menționat acel control nici în proces verbal și nu și-au anunțat nici superiorii. Erau obligați de lege să înregistreze fiecare control efectuat și totodată să își anunțe superiorii. (…)

Va solicităm să constatați că la clubul Colectiv a existat o singură ușă, respectiv a containerului, iar cealaltă foaie de ușă se deschidea doar la cererea organizatorului, în perioada de frig. 

Martorii au spus că organizatorii nu au solicitat acest lucru. Martorii au menționat și ca era o ușă laterală a containerului, dar era închisă. Au încercat să deschidă această ușă cu un butoi de bere, dar nu s-a putut din cauza lacătului. 

De asemenea, clubul Colectiv nu putea obține autorizația PSI deoarece nu avea ferestre. Deși existaseră, acestea au fost zidite. 

(…) 

Pragul de la ieșire a îngreunat evacuarea, din cauza lui s-au împiedicat cei prezenți acolo și s-a format un morman de oameni, de aproape un metru înălțime”, a spus procurorul.

Pompierii, acuzați de abuz în serviciu

Antonina Radu și George Petrică Matei au fost trimiși în judecată de DNA în 2016, pentru acuzația de abuz în serviciu.

,,În perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, inculpații Radu Antonina și Matei George Petrică, în calitate de ofițeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că Clubul Colectiv din București (care până la data de 06.10.2014 a funcționat ca persoana juridică S.C. Music Hall S.R.L., București, iar după această dată ca persoana juridică S.C. Colectiv Club S.R.L. București) desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu”, susțineau, în 2016, procurorii DNA.

La termene anterioare din proces, procurorii au anunțat ce pedepse cer pentru ceilalți inculpați din dosar. Anchetatorii au cerut 12 ani de închisoare pentru cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu. Pentru fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, procurorii vor o pedeapsă orientată spre maximum, adică până la 14 ani de închisoare.

Cum s-au apărat inculpații, în ultimul cuvânt luat în fața instanței, AICI.

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW