Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


LIVE TEXT PSD și-a ales conducerea: Viorica Dăncilă – președinte, Eugen Teodorovici – președinte executiv, Mihai Fifor – secretar general/ Câte voturi au obținut candidații

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 29 iunie 2019 Etichete: , ,

PSD și-a ales, sâmbătă, noua conducere, Viorica Dăncilă fiind aleasă președinte al partidului, Eugen Teodorovici președinte executiv , iar Mihai Fifor secretar general.

Ecaterina Andronescu a obținut 50 de voturi, Șerban Nicolae 375, Liviu Pleșoianu 715, iar Viorica Dăncilă 2828.

Pentru funcția de președinte executiv, Sorin Bota a obținut 19 voturi, Florea Daniel 129, Daniel Suciu 1.352, iar Eugen Teodorovici 2.463.

Pentru postul de secretar genera al partidului, Rodica Nassar a obținut 77 de voturi, Felix Stroe 189, Codrin Ștefănescu 466, Gabriel Petrea 717, iar Mihai Fifor 2344.

Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu și Ecaterina Andronescu au candidat pentru funcția de președinte PSD.

Senatorul Șerban Nicolae s-a remarcat, în ultimii ani, prin inițiative privind justiția, prin participarea la modificarea legilor justiției, precum și prin discursuri împotriva abuzurilor. Recent, Nicolae a anunțat că intenționează să candideze la președinția României.

Deputatul Liviu Pleșoianu, un critic declarat al Vioricăi Dăncilă, vrea conducerea partidului, dar și președinția României.

Ecaterina Andronescu, ministru al Educației a fost unul dintre oponenții lui Liviu Dragnea, însă relația s-a ameliorat după ce i s-a propus preluarea ministerului Educației.

Candidaturile au fost validate la ședința CEx de vineri, când liderii PSD au stabilit ca toate funcțiile să fie alese la Congres, însă într-un singur tur.

„Într-un singur tur se vede candidatul care are cel mai mare număr de voturi, o sprijn pe Viorica Dăncilă. E un politician cinstit, care s-a eliberat de agreementul cu fostul președinte care o teroriza. E o femeie cinstită, deșteaptă. Agreement-ul i-a fost impus după ce a ajuns premier. Dragnea după ce a pierdut alegerile europarlamentare nu mai putea rămâne președintele PSD. Ne-a luat-o justiția înainte”, a susținut înainte de alegeri Marian Oprișan.

Știrea inițială:

Dăncilă a venit însoțită de Teodorovici și Fifor: Voi fi un om echilibrat şi, în acelaşi timp, ferm/ A început votul

Votul pentru conducerea partidului a început.

Viorica Dăncilă, favorită pentru funcția de președinte al PSD, a ajuns la Sala Palatuluii, fiind însoțită de Mihai Fifor și de Eugen Teodorovici. Surse politice au precizat că ministrul Finanțelor ar putea reveni asupra deciziei de retragere a candidaturii la funcția de președinte executiv al PSD. Informația a fost confirmată de deputatul Cătălin Rădulescu. Sursele citate au precizat că deputatul Sorin Bota se va retrage din cursa pentru numărul 2 în PSD.
„Voi fi un om echilibrat şi, în acelaşi timp, ferm. PSD are nevoie de echilibru, dar în acelaşi timp are nevoie şi de decizii ferme. Şi cred că nu numai un om este important pentru acest lucru, este importantă echipa care va conduce acest partid. Este important să dăm dovadă de democraţie în partid, să aducem alături de noi cât mai multe persoane, iar deciziile să nu fie luate în grupuri restrânse, să fie luate în forurile statutare şi prin consultarea membrilor de partid”, a declarat Viorica Dăncilă înainte de Congres.

Principalele declaraţii :

Ecaterina Andronescu: „Emoțiile sunt firești în viața oricărui om. Este favorizată Viorica Dăncilă de alegerile dintr-un singur tur, dar ne batem până la capăt”.

Liviu Pleșoianu: „Nu iau în calcul o retragere. Pe doamne Dăncilă o avantajează, evident. Nu plec din partid dacă va câștiga doamna Dăncilă. La funcția de secretar general îl susțin pe Codrin Ștefănescu. PSD și-a pierdut independența. E dependent de tot felul de sfetnici pe care îi are Viorica Dăncilă”.

Codrin Ștefănescu : “Nu uităm lucrurile bune pe care le-am făcut, nu uităm nici colegii noştri care se află la anaghie şi insistăm pe faptul că trebuie să luptăm mai departe ca în România să nu mai existe abuzuri, trebuie să luptăm pentru fiecare membru de partid şi trebuie să nu uităm de cei care au căzut la datorie de-a lungul timpului. Pe asta se va baza şi o parte din discursul meu la acest congres. Sunt foarte mulţi colegi care asta mi-au spus şi acum de câteva ore de când am venit”.

Marian Oprișan, la Digi24: “Sunt convins că astăzi doamna Viorica dăncilă va fi preşedintele PSD. (..) Toţi aceşti doi ani şi jumătate este păcat că s-a vorbit foarte foarte multe despre justiţie, nu s-a făcut mare lucru în justiţie, Liviu Dragnea tot la închisoarea a ajuns prin decizia justiţiei, deci cine ne-a acuzat că modificăm legile ca să salvăm lideri de la PSD s-a înşelat amarnic şi asta a fost o mare minciună, un mare fake-news din acest punct de vedere. Noi trebuie să vorbim mai mult despre ceea ce am făcut bine, despre ceea ce urmează să facem bine pentru români şi să ne întoarcem la agenda cetăţenilor şi să ne îndeplinim programul de guvernare”.

Viorica Dăncilă a intrat în sala pe versurile melodiei Stand Up (For the Champions) și a făcut baie de mulțime printre delegații prezenți la Congres. Evenimentul a început cu intonarea imnului de un copil în port popular.

Tensiuni între Eugen Teodorovici și Daniel Suciu

Eugen Teodorovici și-a retras, vineri, candidatura pentru postul de președinte executiv al PSD în urma unor neînțelegeri cu Daniel Suciu. Ambii candidau pentru același post.

Eugen Teodorovici l-ar fi acuzat pe Suciu, pe whatsapp și în CEx, că folosește functia si banii publici pentru a obține voturi de la delegați. Ministrul Finanțelor i-ar fi propus contracandidatului său ca cine pierde alegerile să plece din guvern. Daniel Suciu nu a fost de acord, iar Teodorovici s-a retras, primind, ca interimar, o nouă funcție în guvern: vicepremier pe probleme economice.

În sursă au rămas Daniel Florea, primarul Sectorului 5, deputatul Daniel Bota și Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării.

Și Marius Dunca și-a retras candidatura pentru funcția de secretar general al PSD și a anunțat susținerea lui Mihai Fifor. Contracandidații lui Fifor sunt Rodica Nassar, actualul secretar general interimar, Gabriel Petrea, președinte TSD, Felix Stroe și Codrin Ștefănescu.

Un alt subiect care a cauzat neînțelegeri la ședința de vineri a fost susținerea anunțată pentru Mugur Isărescu. Mai mulți social-democrați, printre care Șerban Nicolae, au criticat decizia președintelui interimar, Viorica Dăncilă.

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, participă la congres. La sfârșitul lunii iulie ar putea avea loc Congresul pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you can find 5764 additional Info on that Topic: mainnews.ro/live-text-psd-si-a-ales-conducerea-viorica-dancila-presedinte-eugen-teodorovici-presedinte-executiv-mihai-fifor-secretar-general-cate-voturi-au-obtinut-candidatii/ […]

  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/live-text-psd-si-a-ales-conducerea-viorica-dancila-presedinte-eugen-teodorovici-presedinte-executiv-mihai-fifor-secretar-general-cate-voturi-au-obtinut-candidatii/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *