Friday, December 2, 2022
Jurnalism corect


LIVE TEXT Funcțiile din PSD, alese la congres, într-un singur tur. Teodorovici și Dunca s-au retras din cursa/ UPDATE Dăncilă: PSD crește în sondaje

By Tudor Alexandru , in Politic Stirile zilei , at 28 iunie 2019 Etichete: , ,

Funcțiile de conducere din PSD vor fi alese la Congres, într-un singur tur, potrivit unor surse politice. Eugen Teodorovici și Marius Dunca s-au retras din cursa pentru funcția de președinte executiv al PSD, respectiv secretar general. Deciziile au fost luate în urma ședinței CEx.

Alegerea președintelui partidului în Congres într-un singur tur a fost și dorința Vioricăi Dăncilă, care speră că are mai multe șanse în acest fel.

Social-democrații s-au reunit, vineri, în ședință Comitetului Executiv. Dezbaterile au loc înainte de Congresul în care se va decide cine va conduce PSD.

UPDATE Declarații la finalul ședinței CEx:

Viorica Dăncilă susţine că partidul a început să crească în sondaje după condamnarea lui Liviu Dragnea, conform unui sondaj recent.

„PSD începe să crească în sondaje”, a spus premierul.

„Am luat mai multe decizii importante pentru partid. Prima decizie este cea referitoare la comisari interimari. Doamna Corina Crețu a obținut un madat de europarlamentar. Propunerile au fost Corina Crețu și Ioan Mircea Pașcu, un fost europarlamentar care a fost vicepreședinte în PE. Votul PSD pentru Pașcu a fost în unanimitate. Portofoliul va rămâne vacant după 1 iulie, după ce Viorel Ștefan va pleca la Curtea de Conturi Europene de aceea. Am propus ca acest portofoliu să fie deținut de Eugen Teodorovici, pentru că este Ministru de Finațte și este vorba despre un portofoliu economic”, a spus Dăncilă la conferința de presă.

În ceea ce privește Congresul de sâmbătă, premierul a afirmat că acesta reprezintă o reformă a partidului.

„Am vorbit și despre congres, despre modul de desfășurare al congresului, de modificările pe care le vom face în statutul partidului. Am validat candidaturile pentru cele 3 funcții care vor fi votate mâine. Pentru funcția de președinte executiv PSD s-au înscris patru persoane. Teodorovici s-a retras din cursă, după cum știți. Pentru secretariat general, avem o situație similară. Marius Dunca s-a retras și el.

Am incredere ca vor fi alesi cei care au credibilitate, care vor putea sa se impună și care vor contribui la alegerile noastre viitoare. Nu am vorbit cu niciun coleg separat. Competiția trebuie să fie deschisă și corectă.

Dincolo de persoanele care candidează și de cei care vor fi aleși, Congresul trebuie să fie despre reforma partidului, despre direcția în care vrem să mergem. Nu trebuie să fie un Congres despre o persoană anume”.

Premierul a anunțat și data limită la care PSD va valida candidatul la alegerile prezidențiale.

„Alegerile prezidențiale sunt o prioritate. Dacă la europarlamentare am avut un rezultat nemulțumitor, asta înseamnă că nu am reușit să câștigăm simpatia electoratului și că am greșit. Vom face un sondaj cu candidații și vom vedea cine este cel mai bine clasat. Candidatul pentru prezidențiale îl vom valida până pe 11 august”.

Dăncilă a dezmințit zonurile care au apărut în spațiul public, potrivit căroara ar părăsi funcția de premier pentru a deveni președintele PSD. „Nu leg funcția de premier de o funcție politică”, a spus aceasta.

Teodorovici crede că cei care nu vor ieși învingători din alegerile din Congres ar trebui să se retragă din funcția pe care o dețin.

„Cel care pierde ar fi corect să se retragă din funcția pe care o deține. Am niște principii foarte clare de la care nu fac niciodată rabat. Ca oficial într-un Guvern, trebuie să faci ceea ce faci în primul rând pentru țară, după pentru Guvern și abia apoi pentru aprtid.

Colaborez forte bine cu toată lumea. PSD e liber să-l voteze mâine pe cel mai bun.

Referitor la doamna Dăncilă. Am văzut multe obiecții și critici la adresa domniei sale. Este un membru PSD care face față cu brio la toate problemele pe care le înfruntă. Nu poate fi pusă pe picior de egalitate cu alții”, a spus Ministrul Finanțelor.

„Cred că ar trebui să fie favorizat cel care are o propunere de proiect pentru partid. Cred că acela trebuie votat. Avem colegi valoroși. Partidul este într-o situație destul de ciudată acum, ținând cont de scorul mic de la europarlamentare. Trebuie schimbată politica managerială a partidului”, a spus Nicoale Bădălău.

„Eu candidez în fața delegaților. Lucrurile nu s-au schimbat. Eu rămân la fel, indiferent de contracandidații mei. Eu vreau să mă susțină delegații, primarii, electoratul, nu unul dintre contracandidați. După congres partidul va ieși mai unit. E o competiție internă, nu o bătălie. Eu cred că mâine după alegeri vom ieși uniți și vom porni împreună la drum pentru a câștiga viitoarele alegeri”, a declarat Gabriel Petrea, candidat la poziția de secretar general.

„Sunt mai mulți candidați. Eu am un preferat dar nu-l voi spune. Funcția de secretar general este foarte importantă”, a spus Daniel Suciu.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW