Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

LIVE TEXT | Desființarea SIIJ a primit aviz pozitiv în Comisia Juridică | Amendamentul ce prevede „superimunitatea” magistraților, adoptat

By Robert Madaianu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 18 martie 2021 Etichete: , ,

Desființarea Secției Speciale a ajuns pe masa Comisiei Juridice din Camera Deputaților, for care urmează să dea un aviz proiectului de lege inițiat de ministrul Justiției. Urmează votul în plenul Camerei Deputaților. Senatul este forul decizional. Ședința comisiei, programată la ora 11, este transmisă în format live text de Main News.

UPDATE 16:40 Proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale a primit aviz pozitiv din partea Comisiei Juridice, cu 17 voturi „pentru” și 11 „împotrivă”.

UPDATE 16:30 Amendamentul prin care judecătorii sau procurorii vor putea fi trimiși în judecată numai cu acordul Secției pentru judecători sau Secției pentru procurori din cadrul CSM a fost adoptat cu 17 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” și 2 abțineri

Art.4 – Articolul 95 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
”Art.95 – (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestați la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii și procurorii pot fi reținuți și supuși percheziției potrivit legii, Secția pentru judecători sau, după caz, Secția pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reținerea sau percheziția”, este amendamentul votat de Comisia Juridică.

UPDATE 13:30 Ministrul de resort, Stelian Ion, a susținut că nu este nevoie de instituirea de garanții suplimentare pentru începerea urmăririi penale în cazul magistraților, în opinia sa cele mai bune garanții fiind reputația și pregătirea.

„În opinia mea varianta corectă este cea propusă de Guvern. Este o variantă care ține cont de necesitățile reale. (…) Sunt absolut convins că DNA trebuie susținută în activitatea sa, trebuie să își desfășoare activitatea în continuare în mod corect.
Cea mai buna garanție este însăși buna reputație și pregătire a judecătorilor și procurorilor, în rest se pune problema dacă apărăm magistrații de ei înșiși și nu de o putere exterioara”, a punctat ministrul justiției, Stelian Ion.

UPDATE 12:40 Președintele CSM, Bogdan Mateescu, a remarcat schimbarea de discurs a ministrului justiției în privința garanțiilor privind trimiterea în judecată a magistraților.

„Regret un astfel de comportament în Parlamentul României. (…) CSM-ul optează pentru o soluție de echilibru. Am văzut și în presă, iată este loc pentru discuții despre garanții. Aceasta nu mai este ‘superimunitate’. Această discuție despre garanții pe care am cerut-o insistent în numele unei părți însemnate din magistratură, a fost închisă brutal de apariții dese la televizor calificând ‘superimunitați’. Polarizarea din societate trebuie oprită. Situaţia actuală nu este una fericită, însă nici situaţia anterioară nu a fost perfectă, în ciuda progreselor fantastice pe care le-au făcut instituţiile judiciare”, a declarat presei președintele CSM, Bogdan Mateescu.

UPDATE 12:25 Liberalul Cristian Băcanu a argumentat desființarea SIIJ prin faptul că, prin activitatea neperformantă a Secției, ar fi fost creată o „imunitate” pentru magistrați.

„Înființarea unei structuri de parchet pentru o anumită categorie de persoane este fără precedent. Structurile de parchet trebuie să vizeze faptele. SIIJ are număr mai mare de procurori decât dosare trimise în judecată. Înființarea actualului SIIJ a creat o imunitate de facto pentru magistrați. Dacă un magistrat a comis o faptă penală, șansele ca el să fie trimis în judecată de SIIJ sunt infime”, a afirmat Cristian Băcanu.

UPDATE 12:15 Procurorul șef interimar al DIICOT, Oana Pîțu, a dat asigurări că instituția are procurori specializați pentru a prelua dosarele de la SIIJ.

„Vreau să precizez că procurorii DIICOT au votat în majoritate covârșitoare împotriva operaționalizării SIIJ. (…) În ceea ce privește ipoteza în care, dacă SIIJ va fi desființată, dosarele vor reveni spre soluționare în competența DIICOT, vreau să asigur că această structură de parchet are procurori specializați să ancheteze infracțiuni de competența DIICOT”, a susținut Oana Pîțu.

UPDATE 12:10: Procurorul șef al DNA, Crin Bologa, a solicitat acordarea unui aviz favorabil.

„În momentul înființării acestei Secții a dat aviz negativ CSM în adunările generale ale procurorilor si judecătorilor s-a votat pentru desființarea acestei Secții în 2019, peste 85% dintre procurori si 75% dintre judecători. Aveți pe masa un aviz negativ dar o să constatați că majoritatea au fost pentru desființare, dar au solicitat și unele garanții. (…) Solicităm să dați aviz favorabil acestui proiect”, a afirmat procurorul șef al DNA.

UPDATE 12:00: Procurorul General, Gabriela Scutea, s-a pronunțat în favoarea proiectului de lege.

„În calitatea pe care o îndeplinesc, de membru al CSM si reprezentant al Ministerului Public am exprimat poziția favorabilă pentru desființarea SIIJ motivat de elemente. De la început nu au susținut instituirea acestei competente speciale nu a fost o măsură de organizare, ci de competențe modul în care toate aceste elemente referitoare la organizarea controlului si exercitarea atribuțiilor sunt limitate într-o secție toate acestea ies din tiparul Constituției și legii ministerului. Competenta largă a SIIJ nu a fost în măsură să susțină toate cauzele care au fost preluate de la parchetele cu competente specializate și efortul necesar pentru instrumentarea unor cauze care pot sa apară în derulare rapida”, a afirmat Gabriela Scutea

UPDATE 11:55: Președintele CSM, Bogdan Mateescu, și președinta Înaltei Curți, Corina Corbu, au părăsit ședința din cauza atmosferei tensionate.

UPDATE 11.50: Debut cu tensiuni

Social-democrații i-au reproșat, la începutul ședinței, președintelui comisiei declarațiile făcute cu privire la Secția Specială.

Mihai Badea, de la USR PLUS, președintele Comisiei Juridice a declarat că SIIJ a fost înființată la inițiativa lui Liviu Dragnea, scopul fiind control justiției.

S-a încercat impunerea la conducerea acestei secții a unei doamne care a declarat în interviul de la CSM că nu a fost niciodată un procuror independent”, a spus el.

UPDATE 11.30: La ședința comisiei participă ministrul Justiției, Stelian Ion, procurorul general, Gabriela Scutea, președintele CSM, Bogdan Mateescu, procurorul-șef DNA, Crin Bologa și președintele Instanței Supreme, Corina Corbu.

Compromisul

Surse politice au declarat pentru Mainnews.ro că partidele ce formează coaliția de guvernare – PNL, USR PLUS și UDMR – au ajuns la un acord pentru adoptarea proiectului de lege, compromisul fiind ca trimiterea în judecată a magistraților să fie condiționată de avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Aviz negativ din partea CSM

Pe 11 februarie, Consiliul Superior al Magistraturii a acordat aviz negativ proiectul de lege pentru desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), plenul solicitând garanții privind cercetarea magistraților.

Au fost 8 voturi „favorabile” și 11 „împotrivă”.

Foto – Adina Florea: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW