Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Live text CEx PSD: Congresul în care se alege şeful partidului nu se amână/ Relaţii tensionate între social-democraţi

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 13 iunie 2019 Etichete: ,

Comitetul Executiv al PSD s-a reunit, joi, la Parlament, principalul subiect fiind pregătirile pentru Congresul din 29 iunie, în care ar urma să se aleagă conducerea PSD. Potrivit unor surse politice, Paul Stănescu a cerut în cadrul şedinţei amânarea Congresului din 29 iunie. S-a decis menţinerea datei congresului

UPDATE Şedinţa s-a încheiat: Congresul va avea loc pe 29 iunie

  • CEx a decis menţinerea Congresului pe 29 iunie. Candidaturile pot fi depuse până pe 27 iunie. Decizia cu privire la alegerile prezidențiale va fi luată în cadrul altui Congres care va avea loc în luna iulie.
  • ”S-a discutat și despre sondajele de opinie privind candidatura la prezidențiale, modul în care vom acționa în următoarea perioadă. Fiecare colegă, fiecare coleg a avut posibilitatea să își spună propria opinie. Așa e în democrație, trebuie să îi ascultăm pe toți. Fiecare coleg care își exprimă dorința de a candida, vom face sondaje și cel care va fi cel mai bine plasat în sondaje și va avea votul Congresului va reprezenta PSD. Dacă vrea, și Liviu Pleșoianu. Fiecare coleg care va dori va fi introdus în aceste sondaje”, a spus Viorica Dăncilă.
  • Premierul Viorica Dăncilă a declarat că este hotărâtă să candideze la conducerea PSD

Anterior CEx, Viorica Dăncilă a respins posibilitatea de amânare a congresului în care se va alege conducerea PSD.

„Un partid serios e un partid care îşi respect deciziile luate”, a spus Dăncilă.

Viorica Dăncilă, Şerban Nicolae şi Ecaterina Andronescu şi-au exprimat intenţiile de a candida la conducerea PSD. Una dintre variante ar fi Viorica Dăncilă preşedinte, Marian Oprişan preşedinte executive, iar Niculae Bădălău secretar general, potrivit surselor menţionate.

Declaraţiile liderilor PSD

Anterior sedinţei, Marian Oprişan a avut o discuţie cu premierul, la govern despre rectificarea bugetara.

„Noi, dacă am luat o decizie în CEx, se va respecta. Eu în primul rând nu aş fi de accord cu amânarea congresului, că nu putem să ne culcăm dimineaţa cu o decizie şi să ne trezim seara cu a altă decizie. Este aberant. În toată lumea civilizată, dacă vrem să fim şi noi civilizaţi, într-o săptămână când pleacă preşedintele partidului sau ţi-l arestează cineva, să facă alegeri din acest punct de vedere şi se rezolvă situaţia”, a declarat Oprişan la Parlament.

Referitor la criticile Gabrielei Firea, Oprişan a spus: „Sunt un om cu experiență de vreo 25 de ani, sunt de vreo 30 de ani în PSD. Nu răspund acestui gen de mahala politică”.

”Este nevoie de un congres extraordinar, care să modifice statutul și să dea posibilitatea de a ne adresa membrilor din fiecare organizație până la alegerea noii conduceri statutare, evident, pe baza unui statut modificat. Un congres extraordinar nu îl putem ocoli. Majoritatea colegilor s-au pronunțat pentru pronunțarea statutului și lucrul acesta dă o anumită orientare, care evident va trebui urmată”, a declarat Dumitru Buzatu, înainte şedinţă.

Robert Negoiță a criticat, inainte de ședință, guvernul Dăncilă. Primarul sectorului 3 consideră că o echipă pentru conducerea PSD, formată din Viorica Dăncilă, Marian Oprișan și Niculae Bădălău, reprezintă “un coșmar”.

”Un coșmar (…) Scenarii putem să ne imaginăm multe, dar nu trebuie să intrăm în detalii (…) În lunile ianuarie, februarie și martie, Guvernul a furat banii administrației locale” a spus Negoiță.

Unul dintre subiecte se va referi la modificarea statutului PSD.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *