Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


LIVE Ședință de Guvern | Executivul ia noi măsuri în lupa cu pandemia. Orban cere ca bugetarii să fie solidari cu angajații din privat

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 9 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Guvernul condus de Ludovic Orban are programată o ședință, joi, la ora 17.00, la Palatul Victoria. Executivul ar urma să aprobe prima rectificare bugetară din anul 2020 pentru alocarea sumelor necesare combaterii pandemiei de coronavirus.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat, luni, în urma ședinței de Guvern, că a fost citită în primă lectură prima rectificare bugetară pe acest an.

Ludovic Orban, premierul României: „Astăzi am avut consultări cu autoritățile locale privitor la proiectul oug de rectificare e bugetului și am considerat necesară aceasta consultare pt a face o evaluare asupra impactului bugetelor locale al epidemiei de covid, modificările care au apărut in structura de cheltuieli a aut locale(…)

Solicit să analizați proiectul de OUG inițiat de Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea ne trebuie în astfel de situații. Sunt peste 1.500.000 de angajați din mediul privat la care se adaugă și alții, în șomaj tehnic. Nu putem să lăsăm doar pe umerii lor suportarea acestei crizei. Am decis să găsim o soluție ca și în sectorul public să preluăm din greutate. Un mecanism simplu. Jumătate din angajați lucrează 10 zile, iar restul zilelor rămân în șomaj tehnic. Perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare, când se manifestă virusul, și diminuăm răspândirea virusului, va asigura funcționalitatea instituțiilor și asigurarea serviciilor către cetățeni. Și noi, cei din sectorul public, să preluăm din povara pusă pe umerii lor..(…)

Ştiu că deja s-a lucrat cu o serie de propuneri. Vreau astăzi să trimiteţi propunerile finale pe fiecare minister, astfel încât preşedintele să aibă propunerile finale”, a transmis Orban, care a cerut ca propunerile să-I fie înmânate şi lui ”pentru ok-ul final””.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „La Unifarm erau 334 de mii de măști chirurgicale pe care le-am pregătit să le distribuim, mănuși nepudrate 136 900, combinezoane 181 910, recoltoare 18 614, teste în stoc 22 628 pe care le-am și distribuit către laboratoare. Avem o capacitate maximă de testare de 4 890”.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: „Vă confirm faptul că prima parte a ordonanței care vizează șomajul tehnic la nivelul sistemului public este gata. În zilele următoare voi discuta cu colegii din Guvern.Vom aveam consultări și cu partenerii sociali.

Vă rog să introducem pe ordinea de zi suplimentară un proiect de ordonanță care răspunde unor noi solicitări din piață. Mă refer la avocați, notari, executori judecătorești cu activitate întreruptă, respectiv angajații cooperațiilor. „

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: „Reglementăm rambursarea TVA cu control ulterior, pe perioada stării de urgenţă, pentru a injecta lichiditate în piaţă. Luna trecută am rambursat 4 miliarde de lei. Propunem şi prorogarea termenelor pentru situaţiile financiare anuale, respectiv a bilanţurile contabile pentru anul 2019, până la 31 iulie 2020. Avem şi facilităţi la import pentru producerea de alcool denaturat, valorificarea stocurilor de alcool care a fost confiscat. În mod normal alcoolul ar fi fost distrus, pe perioada stării de urgenţă vrem să-l valorificăm”

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „Nu ne putem permite sa acceptam ca din lacomie unii proprietari de cantitati de cereale sa trimită la export si sa ne lase fara grau, fara…aici va trebui sa luam masuri foarte clare, datele pe martie ne arata ca e un adevarat dezmăț pe exporturi(…)700.000 de tone s-au exportat in martie.(…)Am refacut toata procedura. Am facut apel la tredari sa inceteze cu aceasta…”

Ludovic Orban, premierul României: „Sa-mi formulati o solicitare sa luam masuri. Eu sunt hotarat inclusiv sa interzicem exporturile si inclusiv sa facem rechizitii. Noi trebuie sa asiguram necesarul de grau pentru consumul intern pana la viitoarea recolta”

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW