Wednesday, November 30, 2022
Jurnalism corect


LIVE Ședință de Guvern de zece ore | Măsurile luate pentru combaterea coronavirusului. Modificarea Codului Penal: Majorarea pedepselor pentru fals în declarații/ Cei care nu respectă izolarea sau carantina, pedepsiți mai drastic

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 19 martie 2020 Etichete: , , ,

După o ședință de Guvern organizată în sistem de teleconferință, care a durat până în jurul orei 3:00, executivul anunță primele măsuri pentru combaterea crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Ludovic Orban: Am adoptat o Hotărâre de Guvern prin care am suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu o sumă de 42 de milioane pentru susținerea centrelor de carantină prin intermediul DSP. De asemenea, am reglementat norme metodologice privind funcționarea și decontarea cheltuielilor pentru aceste centre de carantină.

Am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu o sumă de 100 de milioane pentru a putea susține activitatea MAI și pentru a putea asigura sumele pentru achizițiile necesare pentru protejarea diferitelor structuri din subordinea MAI, fie că este vorba despre Poliție, Poliție de Frontieră sau Jandarmerie.

Am asigurat capital de lucru pentru Unifarm pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achizițiilor necesare pentru susținerea activității la nivelul Ministerului Sănătății și la nivelul diferitelor structuri care au nevoie de tot ce este necesar în organizarea activității.

Am luat niște măsuri pe care le considerăm absolut necesare pentru a susține angajații și angajatorii care sunt afectați de epidemia de coronavirus.

Printre măsurile luate sunt:

Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor de IMM-uri. Majorarea plafonului am putut s-o facem cu 5% în primă fază, suntem pregătiți să majorăm acest plafon cu încă cinci miliarde dacă va fi necesar, sau cu 15 miliarde dacă este nevoie.

Practic, garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru.

Am luat măsura de a asigura plata șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM prin bugetul de șomaj. Aici am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct, sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitatea, nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară, sau să li se suspende contractele de muncă. Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Avem practic două categorii de angajator: prima categorie de angajatori este aceea care a fost afectată direct de măsuri restrictive care au fost dispuse de autorități în situația de urgență: hoteluri, cafenele, restaurante, instituții de spectacol, prin suspendarea activității pe perioada stării de urgență. Acești angajatori, aceste companii, ca urmare a măsurilor restrictive adoptate de autorități este clar că nu își pot plăti angajații pentru că și-au întrerupt activitatea. Angajații acestor companii vor beneficia de plata indemnizației șomajului tehnic.

A doua categorie sunt companiile care nu au fost afectate direct de măsurile restrictive, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus.

Am considerat că este util să adoptăm această măsură. Noi am avut în analiză și o măsură activă de susținere a companiilor pentru plata salariilor. Am luat totuși decizia de a susține plata șomajului tehnic și din cauza contextului în care ne găsim. Dacă am fi ales măsura activă de a susține plata salariului, am fi instituit obligația acestor angajați de a se duce la muncă, ori am considerat că pe moment este mult mai utilă măsura de a plăti acest șomaj tehnic neobligându-i să se ducă la serviciu.

Pedepse mai mari pentru cei care nu respectă măsurile luate de autorități

Am luat o măsură de modificare a Codului Penal privitoare la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus, în care am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privitor la epidemia de coronavirus.

Am majorat pedepsele pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei. Cine nu respectă carantina, cine nu respectă măsurile care sunt dispuse de autorități, trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetățenii responsabili, care sunt în situația de a fi izolați domiciliu sau în carantină să nu respecte aceste decizii, să umble liberi în societate și să riște să îmbolnăvească cetățenii români. Pentru a apărea sănătatea cetățenilor vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe cei care nu respectă.

Va fi introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. În cazul în care în cursul anchetei epidemiologice cineva nu dă informații concrete se consideră că este o omisiune în furnizarea de informații corecte către autorități și în această situație se poate institui dosar penal.

Știu că cea mai mare parte a românilor care trec prin această perioadă grea respectă legea, respectă deciziile, tocmai din acest motiv am decis să înăsprim aceste pedepse pentru a-i pedepsi pe aceia care nu respectă.

Sigur că am adoptat și alte decizii care sunt legate de alte domenii de activitate.

Mesajul pe care vreau să îl dau este clar: economia trebuie să funcționeze, mai ales în punctele cheie. În domeniul energiei, în domeniul de servicii publice, de utilități, toate instituțiile statului trebuie să funcționeze la capacitățile maxime.

Ca atare, solicit tuturor companiilor să ia măsuri de protejare a angajaților. Încă de la începutul declanșării epidemiei am urmărit cu mare atenție fiecare evoluție și am luat măsuri care au fost graduale în funcție de evoluția situației. Păstrăm aceiași mobilizare.

În perioada următoare am solicitat ministrului Sănătății, ministrului de Interne o mobilizare și mai bună: întărirea capacității DSP. Trebuie să vă spun că am găsit DSP aproape în moarte clinică, un nr foarte mic de angajați, neglijate de guvernanții anteriori și am dispus măsuri pentru întărirea DSP: angajarea de personal, fie rezidenți, fie medici care funcționează în spitale care nu sunt în prima linie de combatere a virusului.

Jandarmii vor putea să verifice modul în care se respectă izolarea la domiciliu și împreună cu autorităților locale să ia toate măsurile care se impun, inclusiv prin măsuri drastice: amenzi, dosare penale.

Pregătirea spitalelor reprezintă un alt obiectiv major pentru a avea capacitatea de a trata bolnavii în cele mai bune condiții. Suntem angajați într-un efort în care am implicat toate entitățile care au capacitatea de a putea obține materiale de protecție, echipamente, pentru a asigura necesarul de material.

Stocurile existente prin lege care ar fi trebuit asigurate prin prevederile legale pentru a fi pregătiți pentru combaterea unei epidemii, erau zero. Noi practic a trebuit să facem față unei situații în care a trebuit să facem niște achiziții pentru a compensa absența stocurilor. Avem contracte semnate, deja au început să vină diferite categorii de produse și începutul cu încetul aceste produse vor fi realizate de companii românești, fiindcă cererea a crescut enorm.

Închei prin a vă îndemna la calm, responsabilitate, o atitudine rațională, vă cer din nou să vă informați doar din informațiile care sunt transmise oficial de autorități. Războiul informațional creează o stare de spirit care nu este potrivită. Urmăriți informațiile oficiale. Nu vă mai lăsați pradă informațiilor care sunt transmise uneori cu rea intenție și care nu au alt scop decât să inducă o stare de panică între cetățeni.

Vom lua măsuri atunci când vom identifica asemenea surse de fake-news. Guvernul este într-o constantă constantă cu președintele, ne consultăm, analizăm și încercăm să luăm cele mai bune decizii.

Vă doresc sănătate, respectați toate recomandările pentru a vă feri de contaminare cu noul virus”.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW