Friday, September 22, 2023
Jurnalism corect


LIVE Reacții după ce Rusia a început invazia Ucrainei / Boris Johnson: Putin a ales calea vărsării de sânge și a distrugerii

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 24 februarie 2022

Rusia a început invazia Ucrainei, atacând joi dimineață principalele orașe din țara vecină. Liderii de la nivel mondial, dar și politicienii din România au reacționat la anunțul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a precizat la prima oră a dimineții că desfășoară o „operațiune militară specială” în Ucraina.

CITEȘTE ȘI Președintele Klaus Iohannis condamnă ferm agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei

Main News vă transmite LIVE reacțiile de pe scena internațională, după ce Rusia a început invazia Ucrainei:

10:55 – Iată și reacția lui Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

09:00 – Și ministrul român al Apărării a condamnat „cu fermitate invadarea de către Federaţia Rusă a teritoriului Ucrainei, invazie care încalcă flagrant toate documentele esențiale ale dreptului international”.

„Forța și violența nu justifică nici măcar o secundă acest demers. Vă asigur că România este în contact direct cu partenerii și aliații săi, pentru o bună coordonare și consultări permanente. Ministerul Apărării Naționale rămâne angajat în îndeplinirea angajamentelor ce îi revin prin Constituția României și documentele internaționale”, a scris Vasile Dîncu pe Facebook.

08:01 – Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, pe Twitter, că România este alături de Ucraina.

„România este alături de Ucraina. Încălcarea gravă a dreptului internaţional de către Rusia va avea un preţ mare. Alături de aliaţii şi partenerii noştri, vom decide cele mai potrivite măsuri pentru securitatea şi siguranţa comunităţii euroatlantice”, a scris ministrul pe rețeaua socială.

07:56 – Și Florin Cîțu, liderul PNL, a condamnat „agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei”, într-un mesaj pe Twitter.

„Această agresiune din partea Rusiei va primi cea mai puternică şi imediată reacţie din partea comunităţii internaţionale, implicând consecinţe grave şi costuri uriaşe”, a scris președintele Senatului pe Twitter.

07:43Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a precizat că liderul rus „a ales calea vărsării de sânge și a distrugerii”.

„Sunt consternat de evenimentele îngrozitoare din Ucraina și am vorbit cu președintele Zelenski, pentru a discuta următorii pași.

Președintele Putin a ales calea vărsării de sânge și a distrugerii prin lansarea acestui atac neprovocat asupra Ucrainei. Marea Britanie și aliații noștri vor răspunde cu fermitate”, a transmis Boris Johnson.

06:58 – Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat și el „atacul nesăbuit” al Rusiei asupra Ucrainei, „care pune în pericol nenumărate vieți de civili”.

„Aceasta este o încălcare gravă a dreptului internațional și o amenințare gravă la adresa securității euro-atlantice. Aliații NATO se vor întâlni pentru a aborda agresiunea reînnoită a Rusiei”, a notat Stoltenberg pe Twitter.

Șeful NATO a făcut apel la Federația Rusă să „înceteze imediat acțiunea militară”, potrivit unei declarații oficiale publicate pe site-ul Alianței:

„Încă o dată, în ciuda avertismentelor noastre repetate și a eforturilor noastre neobosite de a ne angaja în diplomație, Rusia a ales calea agresiunii împotriva unei țări suverane și independente.

Solicit Rusiei să înceteze imediat acțiunea militară și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Aliații NATO se vor reuni pentru a aborda consecințele acțiunilor agresive ale Rusiei. Suntem alături de poporul ucrainean în aceste momente teribile. NATO va face tot ceea ce este necesar pentru a proteja și apăra toți aliații”.

06:45Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, a condamnat, la rândul său, atacul la adresa Ucrainei comis de Federația Rusă. Totodată, Marcel Ciolacu și-a exprimat solidaritatea cu toți cetățenii din statul vecin.

„Această încălcare a dreptului internațional reprezintă un precedent periculos pentru comunitatea internațională și un risc pentru pacea de pe continentul nostru. România este pregătită să ofere asistență umanitară și să gestioneze această criză împreună cu aliații noștri din NATO și Uniunea Europeană.

Am discutat cu reprezentanții Guvernului României pentru a ne asigura că cetățenii români și cei din comunitatea românească din Ucraina vor beneficia de tot suportul necesar”, a scris președintele social-democraților pe Facebook.

06:42Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, a notat, pe contul său de Facebook, că este „alături de Ucraina, pentru libertate în Europa”.

El a punctat că „agresiunea rusă nu poate fi în niciun fel justificată sau acceptată”.

„Vladimir Putin a început în această noapte un război nelegitim și crud. Este o agresiune monstruoasă asupra unei țări pașnice.
Atașamentul României față de principiile democratice și față de idealul de libertate ne obligă să fim solidari cu Ucraina în aceste momente extrem de dificile. USR cere Guvernului să facă tot ce este posibil pentru a ajuta țara noastră vecină și poporul ucrainean. Nu contează că suntem acum în opoziție, vom sprijini aceste eforturi cu tot ce putem.

Agresiunea rusă nu poate fi în niciun fel justificată sau acceptată. De aceea nu putem asista pasivi la distrugerea unui stat și a unei națiuni, a căror unică vină a fost că au vrut să își decidă singure soarta. Federația Rusă trebuie să suporte acum întreaga forță a sancțiunilor internaționale”, este mesajul postat de liderul interimar al USR pe rețeaua socială.

06:38Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, a precizat pe Twitter că poporul ucrainean „suferă de un atac neprovocat și nejustificat”, iar războiul ales de Putin va aduce pierderi catastrofale de vieți omenești.

„Toată lumea se roagă în această seară pentru poporul ucrainean, în timp ce suferă un atac neprovocat și nejustificat din partea forțelor militare ruse. Președintele Putin a ales un război premeditat care va aduce pierderi catastrofale de vieți omenești și suferință umană.

Rusia este singura responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce acest atac, iar Statele Unite și aliații și partenerii săi vor răspunde într-un mod unit și decisiv.

Rusia va fi trasă la răspundere de întreaga lume”.

06:30 – Premierul Nicolae Ciucă a condamnat „cu hotărâre” invadarea de către Federația Rusă a teritoriului Ucrainei și a exprimat solidaritatea României cu Guvernul Ucrainei și reiterează susținerea pentru suveranitatea și integritatea  teritorială ale statului vecin.

„Acțiunea Federației Rusiei nu este doar o încălcare gravă a principiilor  dreptului internațional, ci reprezintă și o încălcare flagrantă a rolului său de membru permanent al Consiliului de Securitate, forul ONU ce acționează ca garant al păcii și securității în lume, precum și a angajamentelor asumate ca membru al comunității internaționale. Recurgerea la forță nu poate fi justificată în nicio altă circumstanță decât cele explicit și limitativ menționate în Carta ONU.

România este în contact permanent cu aliații și partenerii săi, atât în cadrul NATO, UE și al altor formate, precum și la nivel bilateral, și este pregătită să ia toate măsurile care se impun ca reacție la această agresiune armată, pentru protejarea securității întregii regiuni. De asemenea, va fi prioritară protejarea cetățenilor români aflați pe teritoriul ucrainean și asigurarea drepturilor și intereselor membrilor comunității române din Ucraina.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă adresează tuturor cetățenilor României un apel la calm și subliniază că România, ca stat membru NATO, se bucură de toate garanțiile de securitate și de întreaga solidaritate aliată care decurg din acest statut.

Guvernul României și instituțiile cu atribuții în domeniu vor aplica, la nivel interinstituțional, toate măsurile pentru a gestiona în mod adecvat implicațiile acestei situații, pe toate palierele – inclusiv din punctul de vedere al eventualelor efecte economice, energetice sau din perspectiva migrației necontrolate”, este reacția prim-ministrului Ciucă.

06:24 – Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a transmis că „Putin tocmai a lansat o invazie la scară largă în Ucraina”.

„Orașe ucrainene pașnice sunt sub lovituri. Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra și va învinge. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Trebui să acțion acum. Este timpul!”

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW